Nieuws

Saab Gripen E voor het eerst supersoon

3

LINKOPING  – Het nieuwe Saab Gripen E gevechtsvliegtuig heeft op 18 oktober tijdens een testvlucht voor het eerst sneller dan het geluid gevlogen boven de Baltische Zee,

Het nieuwe Saab Gripen E gevechtsvliegtuig voltooide op die dag een veertig minuten durende testvlucht  boven Östergötland. Tijdens deze testsessie werd ook het landingsgestel voor het eerst ingetrokken. Sinds de eerste vlucht op 15 juni 2017 is twintig uur met deze nieuwe ‘smart fighter’ gevlogen.

Het  toestel moet al in 2019 aan de luchtmachten van Zweden en Brazilië worden geleverd.


De Zweedse vliegtuigbouwer  toonde  het eerste Gripen E gevechtsvliegtuig op 18 mei 2016 aan pers en publiek. Toestel 39-8 wasdaarbij het eerste van drie prototypes die Saab gaat inzetten voor testwerkzaamheden.De nieuwe Gripen E heeft onder meer een grotere romp, een hoger startgewicht en een krachtiger GE Aviation F414 turbofan dan de huidige C/D varianten. Daarnaast kan door extra ophangpunten meer externe lading worden meegenomen. Standaard is een ‘jammer pod’ ingebouwd terwijl een nieuwe IRST (Infra Red Search and Track) sensor in combinatie met een Selex ES-05 Active Electronically Scanned Array (AESA) radar zorg gaat dragen voor het opsporen en volgen van potentiele doelen.

Bovendien is het toestel Network Centric ingericht waardoor het via meerdere beveiligde frequenties met vrijwel alle eenheden in de lucht en op de grond kan communiceren.Nieuw is ook de voorziening voor piloten om met een ‘helmet mounted display’ te vliegen. Deze is voorbereid op het gebruik van nachtzichtapparatuur. Daarnaast is het toestel voorzien van een Radar Warning Receiver (RWR) en Electronic Warfare voorzieningDoor de open systeemarchitectuur kan de Gripen E snel aan specifieke wensen van klanten worden aangepast. Daardoor kunnen de 36 voor Brazilie bestemde Gripens bijvoorbeeld worden uitgerust met een Wide Aera Display.

Volgens de fabrikant was de Zweedse luchtmacht op zoek naar een toestel dat zowel meer wapenlast kan vervoeren als over een groter vliegbereik beschikt dan de huidige JAS-39 C/D Gripen. Ook stonden een verbeterde gevechtsradar en andere voorzieningen voor (elektronische) tegenmaatregelen op het verlanglijstje.


De Zweedse Gripens krijgen daarbij tussen 2013 en 2026 een ‘upgrade’ als zestig oudere C varianten op deze nieuwe E- standaard worden gebracht. Deze toestellen moeten vanaf 2018 operationeel zijn.
Saab voerde al sinds 2008 vluchten uit met een aangepast Gripen 39-7 E/F demonstratievliegtuig.

saab

Saab+proudly+presenting+Gripen+E

 Saab+proudly+presenting+Gripen+E

 

 Saab+proudly+presenting+Gripen+E

3 reacties op “Saab Gripen E voor het eerst supersoon

  1. By Redactie schreef:

    […]De Zweedse vliegtuigbouwer Saab heeft woensdag (18 mei) het eerste Gripen E gevechtsvliegtuig aan pers en […]

  2. […] Met het huidige prototype (39-8) zijn inmiddels supersonische testvluchten uitgevoerd met IRIS-T air to air raketten onder aan de vleugeltips en vier (bij het Zwitserse RUAG vervaardigde ) ophangpunten onder de vleugel en een centraal geplaatst ophangpunt onder de romp. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.