Nieuws

LELYSTAD – De Stichting Exploitatie Catalina (SEC) verkeert in financieel zwaar weer. Dit meldt de stiching op haar website. Ze is daarom hard op zoek naar nieuwe donateurs om de PH-PBY voor ons land te behouden.

De oorzaak van de ‘financiële ramp’ is volgens het bestuur tweeledig. Enerzijds trad aan het begin van het vliegseizone een dusdanig ernstig motordefect op dat voor € 80.000 een nieuwe motor moest worden gekocht. Door de de- en hermontage kon een maand lang niet gevlogen worden, waardoor de nodige omzet misgelopen werd.

Ook de voorzorgslanding op 15 augustus 2017 speelt de stichting parten. Naast de kosten van de reparatie (€ 25.000 eigen risico) was opnieuw sprake van een aanzienlijk omzetverlies door een voortijdig einde van het vliegseizoen.

Als gevolg hiervan is momenteel sprake van gebrek aan financiële middelen waardoor zowel de reparatie als het jaarlijks onderhoud gevaar lopen. Ook de eigenaar is niet meer in staat om financieel op afdoende wijze bij te springen.

Door deze situatie loopt ook het komende vliegseizoen van de Catalina gevaar . Wellicht moet de Catalina worden verkocht om uit de schulden te komen. Gezien de imposante historie van deze Catalina is er vanuit Amerika veel belangstelling.

Voor Arjan Dros zou het “een gruwel zijn als de Catalina uit Nederland verdwijnt, want dan ben ik er van overtuigd dat een vliegende Catalina in Nederland voorgoed verleden tijd is.”

Om dit te voorkomen is de stiching dringend op zoek naar donateurs die voor € 70 de Vrienden van de Catalina willen steunen. Ook worden andere donateurs opgeroepen zich te melden.

4 reacties op “Dreigend kastekort Stichting Exploitatie Catalina

 1. W.J. Hagens schreef:

  Het is niet zo handig om de donatie vast te stellen op €70. Dat is voor mij en duizenden andere liefhebbers te veel. Bedenk dat een heleboel kleine beetjes ook een flink bedrag opleveren.
  WJ Hagens
  Lelystad

 2. Benny Brussen schreef:

  U heeft hier een goed punt, helaas staat niet in dit verhaal dat ook een vrije donatie natuurlijk mogelijk is. Kijk voor meer informatie op https://catalina-pby.nl/word-vriend/
  Al is het maar een euro, echt alle donaties worden zwaar gewaardeerd. Dit toestel is een stukje nederlands trots en bezorgd jaarlijks veel mensen een onvergetelijke ervaring zowel als passagier of als toeschouwer bij één van de vele evenementen. Vele vrijwilligers zorgen het hele jaar door met hart en ziel voor deze dame en het is zo triest dat door herhaaldelijke tegenslagen wellicht Nederland weer een stukje van haar eigen geschiedenis gaat verliezen.

 3. […] Volgens het bestuur kon het verlies aan inkomsten na de langdurige stilstand niet meer worden ingelopen. Hoewel het toestel sinds augustus 2017 weer een bewijs van luchtwaardigheid. In oktober van dat jaar werd al duidelijk dat de financiële situatie van de stichting zorgelijk w… […]

 4. van Baar schreef:

  De “overheid” (welke ambtenaar was dat) heeft besloten dat het vliegen met donateurs een commerciele activiteit is. Maar daarvoor is wel nodig dat je winst maakt en dat is nu preces wat in dit geval gezien de hoge kosten bijna onmogelijk is. Of heeft het te maken met de uitbreiding van het vliegveld in Lelystad? Want daarin zijn bijna alle procedures en rechten van derden door de overhed geschonden. Dan is de conclusie simpel: “de overhed maakt alles kapot wat je lief is”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.