Nieuws

Zunum Aero trapt af met hybride twaalfzitter

1

KIRKLAND– De Amerikaanse nieuwkomer Zunum Aero heeft plannen bekendgemaakt voor de introductie van een ‘hybrid-to-electric’ vliegtuig dat plaats gaat bieden aan vijf tot twaalf inzittenden.

Het toestel krijgt een hybride-elektrische aandrijving waarbij twee elektromotoren met elk een vermogen van 500 kW (680 pk) worden voorzien. De accu’s worden met het oog daarop ondergebracht in de vleugels en staartsectie.

Gemikt wordt op een vliegbereik van 700 nm bij een kruissnelheid van 340 mph (547 km/h) waarbij gestart kan worden vanaf korte banen met een lengte van 670 m.

Volgens Zunum bedragen de kosten 250 dollar per uur (8 dollarcant per stoel per gevlogen mijn) en zal het toestel tot tachtig procent minder vervuiling en geluid produceren dan de huidige generatie turboprops.

Op termijn zou het vliegtuig, dat door een piloot zal worden bestuurd, ook autonoom kunnen vliegen. Als alles volgen plan verloopt, vindt de eerste vlucht in 2019 plaats gevolgd door marktintroductie in 2022 tegen een stuksprijs van maximaal 4,5 miljoen dollar.

Boeing en JetBlue Airways maakten in april 2017  bekend de Amerikaanse nieuwkomer te gaan helpen bij de ontwikkeling van een elektromotor aangedreven regionaal passagiersvliegtuig.

Volgens Zunim kan hun concept toegepast worden op bijna 5.000 regionale en general aviation vliegvelden in Amerika. Doordat de toestellen goedkoop in gebruik zijn, kunnen de tickets veertig tot tachtig procent lager uitvallen.

Boeing zal binnen het project participeren via hun HorizonX “innovation cell” terwijl JetBlue dochterbedrijf Technology Ventures in de strijd werpt.

Zunum werkt al langer samen met meerdere Amerikaanse universiteiten.

Ook bij Airbus wordt gewerkt aan een vergelijkbaar elektromotor concept.

1 reactie op “Zunum Aero trapt af met hybride twaalfzitter

  1. […] Eerder dit jaar kondigden Boeing en JetBlue Airways aan de Amerikaanse nieuwkomer Zunum Aero te gaan… […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *