Nieuws
Curacao 07 september 2017 Hulp voor Orkaan Irma

EINDHOVEN – Een C-17-transportvliegtuig is vanmiddag vanaf Vliegbasis Eindhoven met militairen en een zogenoemd USAR.NL-hulpteam naar het Caribisch gebied vertrokken.

Het USAR.NL-hulpteam bestaat uit zo’n 60 zoek- en reddingsspecialisten, medisch personeel en bouwkundigen. Het team kwam eerder in actie bij aardbevingen in Marokko,  Pakistan en Haïti.

Het militaire toestel met in totaal zo’n 200 mensen vliegt naar Curaçao. Op die vliegbasis arriveerden vanmiddag ook de eerste honderd evacués met een KDC-10-transportvliegtuig van de luchtmacht.

De vandaag vertrokken militairen zijn onder meer van 11 Luchtmobiele Brigade en het Korps Mariniers. Zij zullen noodhulp verlenen en de autoriteiten van Sint-Maarten ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde.

Er zijn nu zo’n 400 militairen actief op het door orkaan Irma getroffen eiland. Dat aantal loopt de komende dagen op tot 550. De militairen bemannen onder meer controleposten, voeren patrouilles uit en bewaken belangrijke infrastructuur om de openbare orde te herstellen en plunderingen te voorkomen.

Verder helpen genisten van de landmacht bij het opruimen en herstellen van de infrastructuur. Ook ondersteunen tientallen marechaussees de autoriteiten sinds het begin van de crisis.

Evacués
De evacués zijn toeristen en andere niet-permanente bewoners van Sint-Maarten, zoals familieleden van Defensiepersoneel. Het evacueren vanaf Sint-Maarten gebeurt met vliegtuigen van de luchtmacht en kustwacht, maar ook cruiseschepen.

Het eerste cruiseschip, de Adventure of the Seas, kon gisteren aanmeren nadat de bemanning van Zr. Ms. Zeeland had gecontroleerd dat de pier van Philipsburg nog voldoende intact was. Dit gebeurde onder meer vanuit de lucht met de NH90- maritieme gevechtshelikopter.

Verkenningsvluchten met de NH-90, de boordhelikopter van de Zeeland bleken ook waardevol vanwege de film- en videobeelden die van hieruit worden gemaakt. Met behulp hiervan brengen medewerkers van het Rode Kruis in Nederland de schade in kaart. Zo kan efficiënter hulp worden verleend.

Bron en foto’s: Ministerie van Defensie

 Het evacueren vanaf Sint-Maarten gebeurt met vliegtuigen van de luchtmacht en kustwacht.

 

Evacués stappen uit het Dash-patrouillevliegtuig van de kustwacht dat ze van Sint-Maarten naar Curaçao heeft gevlogen.
Mariniers arriveren op Curaçao met een KDC-10 van de luchtmacht.
Militairen en andere hulpverleners laden water in de NH90-maritieme gevechtshelikopter op Saba.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *