Nieuws

EINDHOVEN – Twee vliegers van Vliegbasis Eindhoven verruilen in november tijdelijk hun luchtmacht uniform voor dat van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM).

Zij starten daar op 1 november de opleiding tot vlieger op de Airbus 330. Dat toestel is de opvolger van de KDC-10 tankvliegtuigen waar beide militairen nu mee vliegen.

Commandant Vliegbasis Eindhoven kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan, ondertekende op Schiphol de detacheringsovereenkomst met KLM. “Met deze constructie halen we de ervaring in huis. Zo kunnen we in de toekomst onze eigen opleidings- en trainingsprogramma’s te ontwikkelen voor de internationale Multi Role Transport Tanker (MRTT)-organisatie”, aldus luitenant-kolonel Cris. “Die gaat in 2020 op de vliegbasis van start gaat.”

De opleiding kent drie delen. Eerst moeten de vliegers in de simulator een zogeheten typerating halen. Dat is de omscholing op een specifiek vliegtuigtype. Daarna gaan ze aan de slag als copiloot op lijnvluchten van KLM. Nadat hier ervaring is op gedaan, volgen ze uiteindelijk de opleiding tot gezagvoerder en later tot instructeur op de A330. De verwachting is dat het eerste deel van de opleiding in februari 2018 is afgerond.

AirTanker/RAF

Vliegbasis Eindhoven heeft ook twee vliegers gedetacheerd bij AirTanker/RAF. Zo wordt er brede ervaring opgedaan, die voor het bouwen van een eigen trainingsorganisatie kan worden gebruikt. De eerste twee A330 vliegtuigen worden in de zomer van 2020 op Eindhoven verwacht.

Bron: Ministerie van defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *