Nieuws
Leeuwarden, 23 mei 2016..De eerste F-35-jachtvliegtuigen van de luchtmacht zijn maandagavond geland op vliegbasis Leeuwarden. In de komende drie weken voeren de F-35's belevingsvluchten uit, zo kunnen omwonenden van de vliegbases Leeuwarden en Volkel het geluid van de F-35 vergelijken met dat van de F-16. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en Commandant der Luchtstrijdkrachten Alexander Schnitger waren aanwezig bij de ontvangst.

WASHINGTON – Nederland gaat alle reservedelen voor alle F-35 toestellen in Europa opslaan. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdag bekend gemaakt.

Het gaat om opslag, verzending en het beheer van reservedelen van meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia. Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de opslag van de spullen. Daarnaast profiteren zo’n 70 Nederlandse bedrijven van de opdracht.

De bedrijven worden betrokken bij het beheer van de reservedelen. Drijvende kracht achter het binnenhalen van deze opdracht is OneLogistics. Dit samenwerkingsverband van Nederlandse bedrijven uit de Topsector Logistiek, kennisinstellingen en de ministeries van Defensie, Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu heeft zich ingespannen om dit werk naar Nederland te halen. De competitie om de opslag en logistieke aspecten van reservedelen begon in 2016. Nederland moest concurreren met diverse andere partners.

De onderdelen gaan naar een centrale opslagplaats in Europa. Vanaf daar zijn ze snel te verpakken en te verzenden, inclusief de douaneafhandeling en exportvergunningen. Dit European warehouse op het LCW krijgt een vooruitgeschoven post op Schiphol. Dit omdat vervoer niet alleen over de weg gaat, maar ook via de lucht. Met de door Nederland voorgestelde aanpak worden de logistieke kosten laag gehouden, de voorraden geoptimaliseerd en moet een goede beschikbaarheid van F-35-toestellen worden behaald. Vanwege de geïntegreerde aanpak koos het Pentagon voor het Nederlandse voorstel.

De komst van het warehouse is de eerste stap naar een modern logistiek concept voor F-35- onderdelen in Europa. Nederland laat met het binnenhalen van dit centrum zien dat het een koploper is in de logistiek.

Nederland was eerder al aangewezen als een van de landen die de motoren van de nieuwe gevechtsvliegtuigen onderhoudt, samen met onder meer Australië, Noorwegen en Turkije. Op het LCW worden een proefopstelling en werkplaats gebouwd als onderdeel van de wereldwijde onderhoudsinfrastructuur voor de F-35-motoren.

Nederland is sinds 2002 partner in het F-35 programma. Het bedrijfsleven profiteert van opdrachten voor de bouw en instandhouding van de F-35.

De Nederlandse regering besloot in 2013 om de F-16 te vervangen door de F-35. Het toestel voldoet aan de operationele eisen van ons land en de deelname aan het programma genereert opdrachten en werkgelegenheid voor bedrijven.

Naast onderhoud aan motoren, de startmotor van de F-35 en het landingsmechanisme is dit het vierde succes op het gebied van instandhouding van de F-35 voor Nederland in korte tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.