Nieuws

GROENEKAN – Piloten van DC-3 operator Dakota Norway hebben bij Multi Pilot Simulations (MPS) in Groenekan succesvol getraind en hun een kennis en vaardigheden bijgeschaafd in de unieke DC-3 simulator van MPS.

Naast de standaard operating procedures is er speciale aandacht gegeven aan het trainen van motorstoringen tijdens verschillende fases van de vluchten.

Hoge kwaliteit
Volgens Dakota Norway piloot & Type Rating Instructor Gunnar Arnekleiv zijn trainingen in de simulator bijzonder waardevol:“In 2016 hadden we ook al de mogelijkheid gekregen de simulator te testen. Dit jaar hebben we besloten al onze piloten te laten trainen op deze sim. De mate van realiteit, kwaliteit en mogelijkheden die geboden wordt aan onze instructeurs is ontzettend hoog. Ik ben daarom overtuigd dat de meeste DC-3 operators in Europa deze simulator zullen gaan inzetten voor hun trainingsdoeleinden. Dit zal de veiligheid van het vliegen in deze vliegtuigen naar een heel nieuw niveau tillen.”

Veiligheid
Ook MPS President & CEO Dick Verburg is overtuigd van de waarde van dergelijke simulators. Volgens hem spelen simulators een grote rol “in de toekomst van historische luchtvaart. De mensen die het vliegen in deze mooie vliegtuigen een warm hart toedragen willen ook voor deze toestellen de veiligheid vergroten. Hiervoor moeten we innovatieve, high tech manieren ontwikkelen zonder daarbij afbreuk te doen aan het vliegtuig zelf. Het bouwen en ontwikkelen van deze realistische DC-3 simulator heeft voor een low-cost manier van trainen geleid, dit past perfect bij de MPS filosofie. Als organisatie zijn wij erg trots dat Dakota Norway bij ons te gast was.”

DDA
De simulator werd in mei 2016 voor het eerst gebruikt voor training van de piloten van de DC-3 van de Dutch Dakota Association (DDA). De DC-­‐3 simulator van MPS werd in nauwe samenwerking met de DDA ontwikkeld op basis van een echte Dakota-­‐cockpit . Deze stamt uit 1945 en bevat nog zo veel mogelijk originele vliegtuig onderdelen. Hieromheen simuleerde MPS met behulp van geavanceerde computermodellen het vliegmodel en de werking van de systemen. De tot ‘Prins Bernhard’ omgedoopte simulator werd eind juli 2015 gepresenteerd.

Dakota Norway
De stichting Dakota Norway is een non-profit leden organisatie uit Sandefjord airport Torp Noorwegen. Zij vliegen met een C-53D (c/n 42-68823) die tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt is door de US Air Force als privévliegtuig van generaal Ralph Royce. Na de oorlog is het toestel verkocht aan de Finse luchtmacht. Dakota Norway heeft het vliegtuig in 1985 aangeschaft. Iedere woensdag tijdens de zomermaanden wordt er door de leden van Dakota Norway met de C-53D gevlogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *