Nieuws
Maple Flag, Canada 2001 F-16 op de terugweg van Maple Flag naar Nederland aan de vleugel van een KDC-10. KLu CD-nr 010001

LEEUWARDEN – Nederlandse F-16’s bewaken de komende vier  maanden het luchtruim van België, Luxemburg en Nederland. Het detachement op Vliegbasis Leeuwarden nam de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA) vandaag over van de zuiderburen. Nederland is daarmee voor de eerste keer verantwoordelijk voor de bewaking van het hele Benelux-luchtruim.

De jachtvliegtuigen staan permanent paraat. De toestellen hangen bij een alarmering binnen enkele minuten in de lucht. Bijvoorbeeld om een vliegtuig te onderscheppen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Het land waar het gevaar zich voordoet geeft de opdracht.

België en Nederland vervullen de QRA-taak sinds 1 januari 2017 afwisselend. De samenwerking zorgt voor belangrijke besparingen. “De vliegers en jachtvliegtuigen die we zo vrijspelen kunnen we elders inzetten, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert eerder.

Luxemburg beschikt niet over jachtvliegtuigen.

Bron en foto Ministerie van Defensie.

1 reactie op “Nederland bewaakt voor het eerst het Benelux-luchtruim

  1. Dirk schreef:

    Misschien wel eens prettig dat onze luchtmacht Nederland eens een keer verdedigt, in plaats dat onze toestellen rond te laten vliegen boven landen waar NIETS wij hebben te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.