Nieuws

BEND – De Amerikaanse kitfabrikant Evolution Aircraft heeft voor de eenmotorige Evolution turboprop twee nieuwe turbopropvaranten in de aanbieding.

Bouwers van de ‘EVOT’ kunnen naast de standaard leverbare 750 pk sterke Pratt&Withney PT6 nu ook kiezen uit PT6 varianten die respectievelijk 550 of 867 pkleveren. Wie voor de EVOT 850 kiest, kan rekenen op kruissnelheden tot 330 kts (611 km/h)/

De Turbine wordt standaard aangedreven door een 750 pk sterke P&W PT6A-135A turboprop, goed voor een kruissnelheid van 261 kts (483 km/h) en een vliegbereik van 988 nm (1.830 km).

De zelf te bouwen Evolution vliegt sinds 2010 en is daarnaast is leverbaar als zuigermotor aangedreven variant De EVOP (Piston) variant heeft een 350 pk sterke Lycoming YTEO-540 iE2 voor het brandschot waarmee kruissnelheden mogelijk zijn van 230 kts (424 km/h) bij een vliegbereik van 1.800 nm (3.334 km).

Beide vierzitters kunnen worden uitgerust met Garmin’s GFC700 autopiloot en een Ballistic Parachute Recovery System.

Van de tot op heden verkochte Evolution varianten vliegen er momenteel ruim zestig.

Omdat voorheen Lancair  Aircraft zich meer wilde gaan toeleggen op de ondersteuning van kopers bij de bouw van de Evolutions werd de bedrijfsnaam gewijzigd en alle rechten van klassieke Lancair bouwkits verkocht aan Sierra Industries uit Uvalde in de Amerikaanse staat Texas.