Nieuws

Derde Chinook terug op Nederlandse bodem

WOENSDRECHT – De laatste van drie  Chinook-transporthelikopters van de Koninklijke Luchtmacht is  donderdag vanuit Mali teruggekeerd  naar Nederland. Dat gebeurde per C-17 Globemaster. Het strategisch transportvliegtuig leverde de Chinook af op Vliegbasis Woensdrecht.

Begin maart keerde al het overige materieel en het personeel van het helikopterdetachement al terug. Na 2,5 jaar onafgebroken inzet voor VN-missie Minusma volgde nu dus ook de laatste heli.

De zestien meter lange helikopter krijgt na een grondige post-desert-inspectie een grote onderhoudsbeurt. Monteurs halen eerst de onderdelen uit het toestel om ze van stof en zand te ontdoen. De motoren, het landingsgestel en zeker ook de rotorbladen krijgen vervolgens het noodzakelijke onderhoud, na de vele landingen in het woestijnzand.
Na het onderhoud gaat de Chinook terug naar het Defensie Helikopter Commando op Vliegbasis Gilze-Rijen.

De C-17 heeft Vliegbasis Pápa in Hongarije als thuisbasis.

Bron en foto’s: Ministerie van Defensie.

De Chinook wordt in Mali de C-17 ingereden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *