Nieuws

 

Fred ‘Pulk’ Pelder schreef in 1942 geschiedenis door met een B-25 Mitchell (les)bommenwerper zonder kaart van Sumatra naar Sri Lanka (Ceylon) te vliegen.

Hij ontkwam zo aan de binnenvallende Japanners. Als eerbetoon aan die vlucht en ter gelegenheid van het 75-jarige oprichtingsjubileum van het KNIL-squadron onthulde dit weekend zijn zoon in het Australische Adelaide een replica van de B-25.

‘Pulk’ ontkwam drie dagen na de capitulatie van Nederlands-Indië als allerlaatste luchtvaartmilitair. Vanwege de Japanse invasie had de ML-KNIL (Militaire Luchtvaart – Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) de eigen vloot preventief vernietigd. Maar Pelder repareerde 1 lesvliegtuig en vloog over de oceaan: een 10 uur durende monstervlucht. Nooit had iemand zover met dit type toestel gevlogen. Het was slechts geschikt voor 1/3 van de afstand. Daarnaast smokkelde Pelder de allerlaatste versies van de geheime KNIL-codes het land uit.

Directeur Peter Smyth van Reevers Warbirds was zeer onder de indruk van Pelders ontsnappingsverhaal. De nieuwe aanwinst kreeg daarom dezelfde kleuren en de ‘Pulk’-signatuur als het toestel waar Pelder in vloog. Het is de enige complete B-25 Mitchell in Australië.

Het 18e Squadron ML-KNIL werd opgericht op 4 april 1942 te Canberra. Tussen 1942 en 1950 was dit het enige Nederlands-Indische bommenwerpers-squadron in Indië en zelfs de hele Pacific. De vloot bestond uit meer dan 100 B-25 Mitchells die tijdens de oorlog tijdelijk onder Australische vlag vlogen.

Voormalig vlieger Hans de Vries (94) met een foto van ‘Pulk’ voor de replica.

 

Een historische foto van de originele B-25, genomen door ‘Pulk’ zelf, met daarvoor leden van 18e Squadron ML-KNIL.

Bron en foto’s: Ministerie van Defensie

 

1 reactie op “Replica B-25 bommenwerper vereeuwigt heldenvlucht

  1. Fred Pelder schreef:

    een kleine aanvulling:
    ik heb, als zoon van “Pulk”, samen met mijn vrouw op 4 april de naam Pulk ter plekke op de Mitchell geschilerd. Ik vond het belangrijk om deze symbolische daad precies op 4 april uit te voeren, precies 75 jaar na oprichting van het 18e sqn.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!