Mijn Air Show

Fotoreportage Frisian Flag 2017

1

LEEUWARDEN – Van maandag 27 maart tot en met vrijdag 7 april 2017 wordt de internationale vliegoefening Frisian Flag 2017 op Leeuwarden gehouden. Gedurende twee weken beoefenen vliegers vluchten voor zowel luchtverdediging als het aanvallen van gronddoelen.

Het accent van hedendaagse missies ligt in toenemende mate op Internationale samenwerking, leiderschap en precisie. Een van de hoofddoelen van Frisian Flag is het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden bij de deelnemers. Tijdens Frisian Flag krijgen ervaren vliegers de kans om in ruimere mate dan gewoonlijk missies te bedenken, deze uit te werken en vervolgens uit te voeren. De oefening vindt plaats in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken maar zal zich voornamelijk boven zee afspelen. De gevechtsleiding in het gehele oefengebied wordt uitgevoerd door het Nederlandse en het Duitse Control en Reporting Centre (CRC), maar ook een NATO E-3A AWACS voert vanaf haar basis Geilenkirchen hiertoe opdrachten uit.

TACTES
De organisatie van Frisian Flag wordt verzorgd door 322 TACTES Squadron, het oudste en meest bekende squadron van de Koninklijke Luchtmacht, dat in de tweede wereldoorlog werd opgericht en met Spitfire’s vloog. TACTES staat voor Tactical Training Evaluation and Standardization waarbij 322 squadron nationaal en internationaal voor standaardisatie zorgt in het opereren met de F-16. Missies die tijdens Frisian Flag worden beoefend zijn onder andere luchtverdediging, offensieve missies, missies ter bescherming van andere vliegtuigen van eigen luchtmacht of coalitiepartners, het uitschakelen van vijandelijk doelen op de grond of op zee. Tijdens luchtverdedigingmissies gaat het er vooral om vijandelijke vliegtuigen de toegang tot een bepaald gebied te verhinderen. Bij het uitschakelen van doelen op de grond werken de jachtvliegtuigen zelfstandig of in overleg met eenheden van Landmacht of Marine.

Hoewel een gevlogen missie in de regel maar 1,5 uur duurt gaat aan elke vlucht een lange voorbereiding vooraf, de zogenaamde briefing. Na een missie wordt in een debriefing de vlucht geëvalueerd en geanalyseerd zodat de training optimaal wordt benut.

EART
Gelijktijdig met Frisian Flag wordt op vliegbasis Eindhoven voor de vierde achtereenvolgende keer de internationale tankeroefening European Air Refueling Training (EART) gehouden. Beide oefeningen zijn in elkaar geïntegreerd. Tankvliegtuigen uit Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië worden vanaf Eindhoven ingezet om de jachtvliegtuigen in de lucht te tanken om zo hun operatieduur te verlengen. Probleem is echter dat tankvliegtuigen niet alleen schaars zijn in Europa, ze zijn ook verouderd en nodig aan vervanging toe.

Dit kwam pijnlijk aan het licht toen beide KDC-10’s en de Franse KC-135 in de eerste week met technische problemen te maken kregen en uitvielen. Neem daarbij in ogenschouw dat in Europa twee verschillende tanksystemen worden gehanteerd, de zogenaamde ‘flying boom’ en het ‘probe and drogue’ systeem, en het mag duidelijk zijn dat tanken in de lucht nog steeds beperkingen kent. Zo zijn de Nederlandse KDC-10’s enkel uitgerust met een ‘flying boom’ en kunnen ‘afnemers’ van het ‘probe and drogue’ systeem geen brandstof bij deze tankers innemen. Vanaf 2019 wordt door verschillende landen, waaronder Nederland, de A330 MRTT in dienst genomen. Deze vliegtuigen beschikken over beide systemen en er wordt reikhalzend naar hun komst uitgezien.

Deelnemers aan Frisian Flag op Leeuwarden zijn:
Nederland F-16AM 312, 313 en 322 sqn
België F-16AM/BM 349 squadron
Duitsland EF-2000 TactLwG 31
Frankrijk Mirage 2000D EC03-033
Engeland Tornado GR-4 31 squadron
Portugal F-16AM 201-301 squadron
V.S. F-15C/D 122 FS Louisiana ANG
V.S. F-15C/D 159 FS Florida ANG

Deelnemers aan EART op Eindhoven:
Nederland KDC-10 334 squadron
Frankrijk KC-135CF GRV02-091
Duitsland A310-304MRTT FBS-BMVg
Italië KC-767A 14 Stormo-18 Gruppo

Tekst en foto’s: Cor van Gent

1 reactie op “Fotoreportage Frisian Flag 2017

  1. […] – De grote internationale oefening Frisian Flag is net achter de rug, maar de F-16-vliegers zijn alweer bezig met een volgende training. Het decor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.