Nieuws

Litouwen blij met Nederlandse luchtbewaking

Litouwen, 15 maart 2017, Nederlandse F16's bewaken het luchtruim van Litouwen. Piloten controleren de kist en maken zich klaar voor een vlucht.

SIAULIAI – De missie Baltic Air Policing is van groot belang voor de bevolking van Litouwen. We voelen ons veilig door de Nederlandse luchtbewaking. Het is een geruststellende gedachte dat de NAVO voor ons zorgt.” Dat zegt kapitein Ernestas Karanauskas, de ‘gastheer’ op de Litouwse vliegbasis van de stad Siauliai. Hij werkt nauw samen met het meer dan 80-koppige Nederlandse detachement dat sinds januari met vier  F-16’s het Baltische luchtruim bewaakt.

De Nederlandse Baltic Air Policing (BAP)-bijdrage is na ruim twee maanden halverwege. Detachementscommandant majoor Martin kijkt tevreden terug op het eerste deel van de 43ste NAVO-rotatie die Nederland voor zijn rekening neemt. “We werken met een professioneel team en hebben dit vaker gedaan.” De politietaak van de luchtmachters in Oost-Europa is vergelijkbaar met die boven Nederland. “Nu zitten we alleen in een andere hoek van het NAVO-luchtruim.”

De Nederlandse vliegers gaan op toestellen af die zich niet aan internationale regelgeving houden in of nabij het Baltische luchtruim. Ze bekijken de situatie in de lucht en begeleiden de toestellen verder in de goede richting. Het gaat vooral om Russische vliegtuigen. Die dienden bijvoorbeeld geen vluchtplan in of hebben hun transponders uitgezet, waardoor geen contact mogelijk is met de luchtverkeersleiding.

In de afgelopen twee maanden zijn er minder onderscheppingen geweest dan verwacht, vertelt Martin. Over precieze aantallen doet hij geen uitspraken. De eerste onderschepping is bekend: die was eind januari 2017. Toen begeleidden Nederlandse F-16’s een Russische Antonov-26 ‘Curl’ en een Sukhoi-24 ‘Fencer’ die hun transponders hadden uitgezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *