Nieuws

FLORENNES –  Belgische F-16’s die het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg bewaken, hebben vanmorgen rond 07.30 uur een Hongaars toestel onderschept. Het vliegtuig, een Saab 340 met drie personen aan boord, was op weg naar Groot-Brittannië. De communicatie met het toestel was verloren gegaan.

 Om 6:53 u plaatselijke tijd ontvingen de QRA-vliegtuigen het bevel om op te stijgen. Om 7:06 u stegen de vliegtuigen op van de basis van de 2de Tactische Wing om het niet reagerende vliegtuig te onderscheppen. Om 7:19 u naderden de F-16 het vliegtuig. Het werd geïdentificeerd als Hongaars.

De F-16 piloten trachtten vervolgens de bemanning te contacteren, maar deze antwoordden nog steeds niet. Een visueel contact tussen de piloten van de Belgische Luchtmacht en het Hongaarse toestel bleek noodzakelijk om vast te stellen dat een technisch defect aan de basis lag van de afgebroken communicatie tussen de verkeersleiding en het vliegtuig. Na de visuele controle werd een indirect contact via een noodfrequentie van de F-16’s tot stand gebracht waarna er weer communicatie tussen het vliegtuig en de grond mogelijk was.

Het vliegtuig zette zijn koers naar het westen verder en vloog het Britse luchtruim binnen. De F-16’s escorteerden het vliegtuig tijdens het verdere traject om de verbinding met de verkeersleiding te blijven onderhouden. Ondertussen activeerden de Britten hun QRA en stegen vliegtuigen op van de vliegbasis in Coningsby. De Belgische QRA bleef in de buurt tot hun komst waarna ze het vliegtuig overgaven aan de Britse jachtvliegtuigen. Zij begeleidden het vliegtuig tot een civiele luchthaven waar het veilig is geland.

Het was de eerste keer dat de gezamenlijke Quick Reaction Alert (QRA) in actie kwam. Sinds 1 januari bewaken afwisselend Belgische en Nederlandse F-16’s het luchtruim van de Benelux.

De luchtruimbewaking staat onder controle van het CRC Glons en het AOCS Nieuw-Milligen. Door de samenwerking worden mensen en schaarse middelen doelmatiger ingezet en zijn jachtvliegtuigen vaker beschikbaar voor internationale operaties,

 

Bron en foto: Ministerie van Defensie België

1 reactie op “F-16’s onderscheppen Hongaars vliegtuig

  1. […] België en Nederland vervullen de QRA-taak sinds 1 januari 2017 afwisselend. De samenwerking zorgt voor belangrijke besparingen. “De vliegers en jachtvliegtuigen die we zo vrijspelen kunnen we elders inzetten, zei minister Jeanine Hennis-Plasschaert eerder. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.