Nieuws
Luchtruim, 7 april 2010.Vol bewapende F-16's staan dag en nacht stand-by om het Nederlandse luchtruim te bewaken.

DEN HAAG -Nederlandse jachtvliegtuigen mogen tot in het Franse luchtruim vliegen als ze een burgervliegtuig begeleiden waarvan een dreiging uitgaat. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert ondertekende daarvoor vandaag in Brussel een verdrag.

Dat gebeurde in de marge van de bijeenkomst van NAVO-ministers in Brussel. Tijdens diezelfde bijeenkomst tekende zij ook enkele intentieverklaringen om de Defensiesamenwerking met partnerlanden te verdiepen.

Sinds 1 januari 2017 werken België, Luxemburg en Nederland nauw samen op het gebied van luchtruimbewaking. Het luchtruim van de Benelux wordt bij toerbeurt bewaakt door Belgische of Nederlandse jachtvliegtuigen.

België heeft sinds 2005 al een overeenkomst met Frankrijk die Belgische jachtvliegtuigen toestaat verdachte burgervliegtuigen te begeleiden tot over de Franse grens totdat Franse vliegtuigen de begeleiding overnemen, en omgekeerd. Na ondertekening van het verdrag dat vandaag in Brussel werd getekend, mogen Nederlandse jachtvliegtuigen dat ook. Het verdrag draagt bij aan intensievere internationale samenwerking bij het bestrijden van terrorisme.
Hoofdkwartier voor special operations forces

Daarnaast ondertekenden België, Denemarken en Nederland een intentieverklaring waarin zij zeggen uit te zoeken of zij een multinationaal hoofdkwartier voor special operations forces kunnen oprichten. De NAVO heeft behoefte aan hoofdkwartieren die dat kunnen. De 3 landen willen de mogelijkheden in kaart brengen om deze behoefte op termijn in te vullen.

Bron en foto: Ministerie van Defensie/MDC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *