Nieuws

Eerste vlucht eenmotorige Stratos 714 zakenjet

REDMOND – Stratos Aircraft heeft, naar nu bekend is gemaakt, op 21 november 2016 een eerste geslaagde vlucht uitgevoerd met de eenmotorige Stratos 714 Very Light Personal Jet (VLPJ) . Tijdens deze tien minuten durende vlucht klom ‘proof-of-concept’ vliegtuig naar 3.700 ft (1.128 m) waar een snelheid werd opgetekend van 128 kts (273 km/h).

De Stratos 714 heeft een romp van koolstofvezel, een drukcabine en een Pratt & Whitney Canada JT15D-5 die een maximale stuwkracht levert van 19,9 kN. Het maximale startgewicht komt rond de 3,2 ton te liggen. Het toestel moet vier personen met bagage over een afstand ruim 2.750 km gaan vervoeren bij een kruissnelheid van 740 km/h. De maximale vlieghoogte wordt FL 410 (12.497 m). Op die hoogte komt de cabinedruk overeen met een hoogte van ruim 1.800 m.

De nieuwe Amerikaanse fabrikant Stratos Aircraft introduceerde de eenmotorige very ligth jet al in 2008 maar had lange tijd moeite de financiering rond te krijgen.

Drijvende krachten achter het project zijn de Amerikaanse ondernemer Michael Lamaire en constructeur Carsten Sundin. Sundlin verdiende in de achterliggende jaren zijn sporen bij fabrikanten als Lancair en Epic Aircraft.

Stratos omschrijft het vliegtuig als een very light personal jet die ook een rol van betekenis kan gaan spelen in het eenmotorige turboprop segment.

1130_stratos_vlj2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *