Nieuws

F-16’s oefenen bombarderen op Vliehors

LEEUWARDEN – F-16-vliegers trainen deze week het afwerpen van bommen met explosieve lading (500-ponders). Dit speelt zich af op de NAVO-oefenlocatie de Vliehors Range op Vlieland. De vluchten zijn op doordeweekse dagen, ‘s ochtends en ’s middags. Van 3 tot en met 14 oktober gebeurt hetzelfde.

Het trainen in het afwerpen van bommen is een belangrijk aspect van het oefenprogramma. Het is noodzakelijk om jachtvliegers inzetbaar te houden. Dit belang werd onderstreept met de inzet van Nederlandse F-16’s in de strijd tegen ISIS.

De Vliehors Range bevindt zich op het meest westelijke deel van Vlieland en bestrijkt een gebied van ongeveer 17 vierkante kilometer. Op het terrein staan doelen voor vliegtuigen: bom-, schiet- en raketdoelen. De Vliehors Range is tijdens de vluchten voor publiek gesloten. Waarschuwingsborden markeren de grens. Bij oefeningen is het gebied ook voorzien van rode vlaggen.

Bij de trainingsvluchten richt het Bureau Geluidhinder van de luchtmacht op Texel meetposten in. Hierbij zijn de weersomstandigheden en de daaruit voortvloeiende geluidsbelasting bepalend voor het al dan niet uitvoeren van de geplande oefeningen. De mobiele meetposten staan in direct contact met de verkeerstoren van de Vliehors Range.

Tekst en foto Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.