Mijn Air Show

FLORENNES – In het laatste weekeinde in juni werd op de vliegbasis Florennes van onze zuiderburen een grote vliegshow gehouden. Het evenement was opgebouwd rond drie thema’s: 70 jaar Belgische luchtmacht, 20 jaar F-16 operaties en 75 jaar 350 Smaldeel.
Zoals mag worden aangenomen werd de airshow opgeluisterd door veel hedendaags fightergeweld. Alle moderne toestellen waren aanwezig. Niet verwonderlijk als in ogenschouw genomen wordt dat België nog steeds geen keuze heeft gemaakt voor de opvolger van haar F-16’s.

Florennes had zich veel moeite getroost om de geschiedenis van de luchtmacht te laten herleven. Mensen die de historische luchtvaart een warm hart toedragen kwamen dan ook zeker aan hun trekken, Drie Spitfire’s, waaronder de Mk-IXC van de stichting Koninklijke Luchtmacht Historische Vlucht op Gilze Rijen waren aanwezig en hebben allen een demo gevlogen. De KLHV was overigens ook met hun B-25N Mitchel aanwezig. Verder een P-51D Mustang die met een North American T-28 Trojan in formatie vloog. Publiekslieveling was ongetwijfeld de viermotorige C-121C Super Constellation van Breitling, die tot teleurstelling van velen vanwege hevige onweersbuien op zondag aan de grond bleef staan.

Ook op de static herleefde een stukje luchtmachthistorie. Zo stonden er twee F-84F Thunderstreaks opgesteld, één in camouflagekleuren en de andere in de blanke beschildering uit de beginperiode van deze vliegtuigen. Een situatie die vergelijkbaar is met onze Koninklijke Luchtmacht. Ook stond er een bewaard gebleven Mirage 5. De toestellen zagen er gelikt en operationeel uit. Helaas had men verzuimd een Starfighter neer te zetten, hoewel ze die op Florennes wel ergens hebben staan. Vier Stampe en Vertongen SV-4 tweedekkers vlogen niet alleen een demo, maar voerden ook hun oude militaire uniform, al waren er wel civiele registraties op aangebracht. Deze toestellen werden tussen 1948 en 1955 in twee uitvoeringen voor de opleiding in dienst gesteld en werden pas vanaf 1970 vervangen door de Siai Marchetti SF-260M. Ook laatst genoemden gaan richting 50 jaar en mogen onderhand oldtimers genoemd worden.

Het 350 Smaldeel luisterde haar jubileum op met een beschilderde F-16 voor een hangar waarin een expositie was opgesteld met vooral aandacht voor de uitzendingen waaraan het smaldeel had deelgenomen. Op een stabilo, afkomstig van een Starfighter, werden alle wapenfeiten onder de aandacht gebracht. Op onze vraag of ook in België uiteindelijk de keuze valt op de JSF/F35 ter vervanging van de F-16 kregen we als antwoord dat de voorkeur van de luchtmacht hier naar uitgaat, maar dat het politiek zeer gevoelig ligt.
Voor Vlaanderen is de JSF favoriet maar Wallonië zou een voorkeur hebben voor de Rafale. Deze strijd vond in het verleden eerder plaats tussen de Northrop F-5 (waar Nederland voor koos) en de Mirage. Wat het ook gaat worden, de tijd voor een keuze dringt, ook de Belgische F-16’s naderen het einde van hun levensduur. Over twee jaar worden de volgende open dagen gehouden, waarschijnlijk op Kleine Brogel, wellicht is er dan meer duidelijkheid.

Tekst en foto’s: Cor van Gent

_DSC0072 _DSC0057 _DSC0042 _DSC0034 _DSC0012 _DSC0008

1 reactie op “Foto’s: Vliegshow Florennnes 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.