Mijn Air Show

Belgian Air Force Days 2016

1

FLORENNES – Op 25 en 26 juni organiseert de Belgische Luchtmacht haar tweejaarlijkse Belgian Air Force Days op de vliegbasis van Florennes. De hoofdthema’s van het vliegfeest zijn de 70ste verjaardag van de Luchtmacht die op 15 oktober 1946 als onafhankelijk wapen ontstond, de 75ste verjaardag van 350 Squadron dat op 12 november 1941 in de schoot van de Royal Air werd opgericht en de 20ste verjaardag van de eerste buitenlandse operaties van de F-16’s die in oktober 1996 van start gingen. Een bijkomend thema is het operationeel worden van de nieuwste aanwinst van de Luchtmacht, de Airbus Helicopters NH90 Caiman.

Deelnemers
Iets meer dan 100 vliegtuigen zullen aan het tweedaagse evenement deelnemen. Als grote publiektrekkers zullen de display teams Patrouille de France en Ramex Delta uit Frankrijk, Red Arrows uit het Verenigd Koninkrijk, Iskry uit Polen en Red Devils uit België aanwezig zijn. Een actueel thema in België is de opvolging van de F-16. De mogelijke kandidaten – Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon, Lockheed-Martin F-35, McDonnel-Douglas F-18 en Saab Gripen – zullen reëel of als mock-up te zien zijn. Andere toestellen die solo zullen worden voorgesteld zijn de F-16 (België, Denemarken en Griekenland), F-18 (Spanje en Zwitserland), MiG-29 (Polen en Slowakije), PC-7 (Oostenrijk) en de helikopters A109BA (België), AH-64D (Nederland) en NH90 (België). De nostalgische noot wordt gespeeld door de SV-4, T-6 Harvard, CAC-12 Boomerang, P-51 Mustang, T-28 Trojan, Spitfire, B-25, Super Constellation en Fouga Magister. Deze laatste is een pas terug vliegwaardig gemaakte oudgediende van de Belgische Luchtmacht. Naast vele andere Belgische en buitenlandse toestellen, zullen zeker de Turkse F-4 Phantom, Slovaakse Mi-17 Hip, Tsjechische L-159 ALCA, Amerikaanse F-15E Strike Eagle, Franse Airbus A400M Atlas en NATO E-3A AWACS blikvangers in de static show zijn.

Spottersdagen
Voor de echte luchtvaartfanaten worden op 24 en 27 juni spottersdagen georganiseerd om de aankomende en vertrekkende deelnemers in alle rust te kunnen fotograferen. Vooraf inschrijven is vereist. Het publiek is welkom op 25 en 26 juni van 09:00 tot 18:30 uur. Gezien het dreigingsniveau in België zullen alle bezoekers individueel en systematisch gecontroleerd worden. Rugzakken en grote tassen zijn in principe niet toegelaten, ook al wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is een uitzondering te maken voor fototassen en -rugzakken mits extra controle van hun inhoud. Houdt dus best de website in het oog voor het allerlaatste nieuws op dat vlak, alsook voor deelnemerslijsten, toegangsprijzen en andere praktische informatie (www.belgianairforcedays.be/nl).

Tekst en foto: Jos Schoofs

1 reactie op “Belgian Air Force Days 2016

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.