Mijn Air Show
Belgische F-16AM.

LEEUWARDEN – In april 2016 vonden weer veel vliegbewegingen plaats vanaf de vliegbasis Leeuwarden, naast Nederlandse F-16’s namen ook Belgische en Poolse soortgenoten deel.

Het deelnemersveld bestond verder uit Eurofighters uit Duitsland, Engelse Tornado’s, Franse Mirages, Finse F-18 Hornets en F-15 Eagles vanuit de USA. Ook een DA-20 van de Noorse luchtmacht en een exemplaar van het civiele bedrijf Cobham namen deel. In de tweede week van de oefening werd de KLu ook nog vertegenwoordigd door een C-130H Hercules.
Getraind werden realistische en moeilijke scenario’s, zoals grootschalige bombardementsvluchten en luchtgevechten. De ervaren gevechtsvliegers leerden in groot verband een missie te bedenken, te ontwikkelen en uit te voeren. Centraal stonden internationale samenwerking en leiderschap.

De oefening verliep goed; alle geplande trainingsmissies zijn gevlogen, ook het weer werkte mee en er is waardevolle kennis en ervaring opgedaan door de deelnemers.

Gelijktijdig met Frisian Flag werd ook het bijtanken van jachtvliegtuigen in de lucht getraind. Dat gebeurde door vier tankvliegtuigen uit Duitsland (A310MRTT), Frankrijk (C-135 FR), Italië (KC-767A) en Nederland (KDC-10) tijdens de zogenoemde European Air Refueling Training (EART) vanaf de vliegbasis Eindhoven.

De Italiaanse tanker nam alleen de eerste week aan de oefening deel en de Duitse A-310 vloog overigens vanaf de thuisbasis Köln-Bonn, de Amerikanen waren observer. Bovengenoemde toestellen zijn geschikt verschillende typen vliegtuigen van brandstof te voorzien, iets dat vaak in internationaal verband gebeurt en nu wederom internationaal viel te trainen. In juli 2016 wordt het contract getekend voor de levering van de A330 die onder meer de KDC10 gaat vervangen. Deze toestellen worden in een breed Europees samenwerkingsverband aangeschaft.

Door in de lucht te worden bijgetankt, kan een jachtvliegtuig langer blijven vliegen. Dat verhoogt het rendement van missies.

De basiscommandant van Leeuwarden kolonelvlieger Denny Traas kijkt tevreden terug op de 2 weekse oefening. “Ik dank alle Frisian Flag-deelnemers. Hun gezamenlijke inzet en professionaliteit was een geweldige training voor huidige én toekomstige missies, waar dan ook. Ik zie iedereen volgend jaar dan ook graag terug.”

Tekst en foto’s Bob Fischer

F-15D CA ANG.
F-15D CA ANG.
Eurofighter-Luftwaffe-taxiet-naar-de-take-off-positie .
Eurofighter-Luftwaffe-taxiet-naar-de-take-off-positie .
Drukte aan de baankop,
Drukte aan de baankop.
Belgische F-16AM.
Belgische F-16AM.

Leeuwarden Air Base Fryslan!.

Mirage 2000D tijdens de landing.
Mirage 2000D tijdens de landing.
Poolse F-16C.
Poolse F-16C.
Poolse F-16C's tijdens de air refuelling training_
Poolse F-16C’s tijdens de air refuelling training_
Wachten op de take off clearance.
Wachten op de take off clearance.
Landende Poolse F-16C.
Landende Poolse F-16C.
KLu F-16AM opgelijnd met de tanker.
KLu F-16 ready for take off.
KLu F-16 ready for take off.

2 reacties op “Foto’s: Oefening Frisian Flag 2016 beëindigd

  1. […] Foto’s Een groot aantal foto’s van deze oefening is te bewonderen via deze link op Piloot en vliegtuig. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.