Nieuws

DEN HAAG – Defensie gaat rond de vliegbases Leeuwarden en Volkel permanent het geluid meten van het nieuwe F-35-jachtvliegtuig.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert neemt dit advies over van de stuurgroep motie Eijsink. Die bestaat uit omwonenden, lokale overheden en Defensie. Dat Hennis instemt met het advies liet zij de Kamer donderdag weten

Het is de bedoeling dat eind mei of begin juni 2016 voor het eerst een F-35 tijdelijk naar Nederland komt voor zogenoemde belevingsvluchten.

Dit toestel maakt, vergezeld door een F-16, enkele starts en landingen en vliegt oefencircuits. Zo kunnen omwonenden het geluid van beide toestellen ervaren en vergelijken.

Het is de bedoeling om in de loop van 2017 te beginnen met de metingen. Zo wordt voor de komst van de F-35 in 2019 alvast ervaring met het meten opgedaan.

De stuurgroep, die is opgericht naar aanleiding van de motie Eijsink over het geluid van de F-35, komt tot dit advies op basis van rapporten van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De geluidsmetingen rondom de vliegbases Leeuwarden en Volkel geven een beeld van de betrouwbaarheid van de geluidsberekeningen en inzicht in de piekniveaus.

Bron en foto: Ministerie van Defensie

2 reacties op “Eerste F-35A deze zomer tijdelijk in Nederland

  1. […] Het nieuwe Nederlandse jachtvliegtuig komt voor de zogenoemde belevingsvluchten in de omgeving van d… […]