Nieuws

KLM start opnieuw vluchten met biofuel

3

AMSTELVEEN – Dit voorjaar start KLM een nieuwe reeks vluchten met biofuel van Oslo naar Amsterdam. De biofuel is onderdeel van een ITAKA project, gefinancierd door de Europese Commissie en door SkyNRG geleverd.

Met ingang van vandaag zal voor het eerst biofuel via het hydrantsysteem van de luchthaven worden geleverd, in plaats van de gebruikelijke toevoer met tankwagens. Dit is het resultaat van een samenwerking tussen Air BP en Avinor, de exploitant van luchthaven Oslo Gardermoen.

Naast de afname van biobrandstof in het hydrantensysteem wordt een gedeelte van de biobrandstof voor KLM met tankwagens aangeleverd. In samenwerking met Embraer wordt de effectiviteit van biobrandstof ten opzichte van kerosine gemeten. KLM heeft eerder met Boeing en Airbus vergelijkbare tests uitgevoerd.

KLM streeft ernaar om de CO2-uitstoot in 2020 met 20% te verminderen (t.o.v. 2011) door onder meer de vloot te vernieuwen, duurzame biobrandstoffen te gebruiken en de vluchtefficiëntie te verhogen. KLM is ‘best in class’ in brandstofefficiency en voorloper in het gebruik van duurzame biofuel.

De vluchten worden mede mogelijk gemaakt door de partners van het Corporate BioFuel programma, welke deze week is uitgebreid met ABN AMRO. De bedrijven die deelnemen in het KLM Corporate BioFuel Programma betalen een toeslag die het verschil in prijs overbrugt tussen duurzame biofuel en traditionele kerosine. Deze investering wordt volledig aangewend voor de aanschaf van duurzame biofuel door KLM die onder andere op de luchthaven Schiphol en Oslo Gardermoen wordt toegevoegd aan het brandstofsysteem van het vliegtuig. Hiermee verkleinen de deelnemende bedrijven hun eigen CO2 uitstoot als gevolg van hun zakelijk vliegverkeer en dragen de deelnemers bij aan de verdere ontwikkeling van de markt voor biobrandstoffen.

3 reacties op “KLM start opnieuw vluchten met biofuel

  1. […] Tot de luchtvaartmaatschappijen die van deze mogelijkheid gebruik gaan maken behoren SAS en Lufthansa (dat vandaag een eerste A320 aftankte met een mengsel van kerosine en biobrandstof. Ook KLM maakte vandaag bekend van deze mogelijkheid gebruik te gaan maken. […]

  2. […] Daarnaast gaat Embraer metingen uitvoeren naar de effectiviteit van biofuel ten opzichte van kerosine tijdens deze vluchten. KLM voerde in januari 2016 een eerdere proef uit op haar Europese netwerk. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.