Nieuws

LEEUWARDEN – Op 2 maart 1969 was het een gedenkwaardige dag voor de Engelse en Franse luchtvaartindustrieën. Prototype 001 van de supersonische Concorde maakte toen de eerste vlucht vanaf het vliegveld Toulouse in Frankrijk. Gezagvoerder op deze vlucht, die 29 minuten duurde, was testpiloot André Turcat van vliegtuigbouwer Sud-Aviation die later opging in Aérospatiale.

Op 4 januari 2016 overleed Turcat op 94-jarige leeftijd. Turcat studeerde techniek aan de École Polytechnique in Parijs en was aan het eind van de Tweede Wereldoorlog piloot bij de Franse luchtmacht. Vanaf 1946 vloog hij tijdens de oorlog in Indochina op de Douglas C-47.

Zijn carrière als testvlieger startte bij Nord-Aviation dat later fuseerde met Sud-Aviation. Bij Nord testte Turcat het experimentele gevechtsvliegtuig Griffon II waarmee hij in 1958 een snelheid bereikte van 2330 km/uur. Bij Sud werd hij chef-vlieger en directeur van de testvliegafdeling en leidde daarna vele jaren het Concorde-programma.

Op 1 oktober 1969 maakte Turcat de eerste supersonische vlucht met de Concorde. Turcat was een aimabel en heel benaderbaar persoon die niet zichzelf, maar altijd het Concorde-team voorop stelde. Tot decennia na zijn pensionering was hij bereid om lezingen over de Concorde te geven. Hij was ook nooit te beroerd om Concorde-documenten te signeren.

Tekst en foto’s: Henk Heiden
Andre Turcat achter microfoon foto 2

1 reactie op “Concorde testpiloot André Turcat overleden

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!