Nieuws

AMSTERDAM– Boeing , de University of British Columbia (UBC) en de Nederlandse projectpartner SkyNRG werken samen om takken, zaagsel en ander bosafval om te zetten in duurzame biobrandstof voor de luchtvaart.

Het samenwerkingsverband doet dit met ondersteuning van de Canadese luchtvaartindustrie en andere stakeholders.
Canada, met zijn uitgestrekte, duurzaam gecertificeerde bossen, gebruikt al langer afval uit bossen en de houtindustrie om pellets te maken voor het opwekken van elektriciteit.

Een consortium met Boeing, Air Canada, WestJet en Bombardier, en onderzoeksinstituten en partners bestuderen of bosafval ook in te zetten is voor het thermochemisch produceren van duurzame biobrandstof voor de luchtvaart.
Uit een onderzoek van de UBC in opdracht van Boeing blijkt, dat biobrandstof van bosafval kan voorzien in tien procent – ongeveer 175 miljoen liter – van de jaarlijkse behoefte aan vliegtuigbrandstof in Brits Columbia.

De biobrandstof is daarnaast geschikt voor voertuigen op de grond en maritieme voertuigen, waardoor volgens dit onderzoek ongeveer één miljoen ton aan CO2-uitstoot per jaar wordt bespaard, gebaseerd op de levenscycli in de transportsector.
Het Boeing-project werd tijdens de Canadian Bioeconomy Conference 2015 in Vancouver aangekondigd. Het project is onlangs bekroond en beloond met een sponsorbedrag door het Canadese Green Aviation Research & Development Network (GARDN). Dit als onderdeel van een investeringsportfolio voor technologieën die de CO2-uitstoot door de luchtvaart moeten verminderen.
Het consortium staat onder leiding van de UBC en NORAM Engineering & Constructors, Ltd in Vancouver. SkyNRG is wereldwijd marktleider op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstof. Het bedrijf levert biobrandstof aan meer dan twintig carriers over de gehele wereld.
Volgens het Amerikaanse ministerie van Energie zorgt duurzaam geproduceerde biobrandstof voor vijftig tot tachtig procent minder uitstoot ten opzichte van conventionele fossiele brandstof uit aardolie.

1 reactie op “Boeing introduceert duurzaam biobrandstofproject

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.