Nieuws

‘Buk raket veroorzaakte crash MH17’

1

GILZE – RIJEN – De crash van vlucht MH17 op 17 juli 2014 is veroorzaakt door de ontploffing van een 9N314M explosief dat bevestigd was op een Buk grond-lucht raketsysteem afgevuurd in het oosten van Oekraïne.

Dat is de belangrijkste conclusie van het onder leiding van de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag gepresenteerde het eindrapport.

Volgens de Onderzoeksraad werd de raket afgevuurd in een gebied met een oppervlakte van 320 vierkante kilometer.

Door de explosie werd de cockpit van de romp gescheiden waarna vlucht MH17 neerstortte. De wrakstukken lagen verspreid over een gebied van vijftig vierkante kilometer.

Na onderzoek bleek dat de cockpit en een gedeelte van de business class doorboord waren met kleine metalen deeltjes.

Het moment van inslag werd gedurende een aantal milliseconden geregistreerd door verschillende flight recorders en de Cockpit Voice Recorder.

Het Oekraïense luchtruim was op 14 juli 2014 boven FL320 niet gesloten voor de burgerluchtvaart. Er vlogen die dag 160 verkeersvliegtuigen van 61 luchtvaartmaatschappijen boven het gebied.

Naar de mening van de Onderzoeksraad had de overheid in Oekraïne het luchtruim moeten sluiten. Dit is echter niet gebeurd.

Om vliegen boven risicogebieden veilig te houden moeten volgens de onderzoekers alle betrokken partijen (waaronder landen, luchtvaartmaatschappijen, en organisaties als ICAO en IATA) betere risicoanalyses maken en die eerder met elkaar delen.

 

De Boeing 777-200ER met de registratie 9M-MRD van Malaysia Airlines was onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, maar stortte in het oosten van Oekraïne neer. Vlucht MH17-KL4103 vertrok die middag om 12.14 vanaf Schiphol maar de luchtverkeersleiding verloor rond 14:15 (GMT) (17:15 u Nederlandse tijd) op 30 km van WaypointTamak het contact met het toestel. Het vliegtuig bevond zich op dat moment op FL330 (10,558 m). Volgens Eurocontrol waren alle vliegbewegingen boven Oekraine lager dan FL320 (9.754 m) niet toegestaan voor civiel luchtverkeer vanwege het gesloten luchtruim.

De Boeing stortte neer in de buurt Donetsk, op vijftig kilometer van de grens met  Rusland.

Bij de ramp met vlucht MH17-KL4103 kwamen 196 Nederlanders om het leven. Onder de slachtoffers bevonden zich verder 44 Maleisiërs (waaronder de bemanning), 27 Australiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 4 Belgen, 3 Filipijnen, een Nieuw-Zeelander en een Canadees.

1 reactie op “‘Buk raket veroorzaakte crash MH17’

  1. […] Al in oktober 2015 werd gemeld dat het toestel door een dergelijke raket was neergehaald. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.