Nieuws

Foto’s: MPS presenteert DC-3 simulator

10

GROENEKAN – Bij Multi Pilot Simulations (MPS) in Groenekan is donderdag (16 juli) ’s werelds enige DC-3 simulator ‘Prins Bernhard’ onthuld door DDA Classic Airlines oprichter Anne Cor Groenveld. De bouw van de simulator werd mogelijke dankzij een initiatief van MPS oprichter Dick Verburg.

Verburg wist de cockpit, stoelen, instrumenten en de controls in handen te krijgen van de DC-3 die in augustus 2010 haar Waterloo vond op de A44 tegen de pijlers van een viaduct bij de afslag Kaag-Dorp. Het toestel was destijds op een dieplader onderweg naar de Soldaat van Oranje-hangar waar het als decorstuk zou dienen.

Doordat de cockpit een exacte kopie is van een die van een echte DC-3, kunnen vliegers van DDA Classic Airlines er op trainen en vlieguren maken.
Er wordt inmiddels nauw samengewerkt met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILENT) om de simulator goedgekeurd te krijgen als ‘Flight Training Device-2’ (FTD-2).

Omdat de simulator volgens deze professionele standaard goedgekeurd zal worden, kunnen ook bemanningen van de wereldwijd nog 300 vliegende DC-3 varianten er in trainen.

MPS verwierf internationale bekendheid met haar stimulatoren voor de Boeing 737-800W en Airbus A320.

De DC-3 zal in een zelfde geavanceerde ‘collimated visual dome’ geplaatst waarbij de buitenwereld op een beeldscherm wordt getoond met een zichthoek van 200×40 graden.

De bouw van de simulator vergde bijna twee jaar omdat ondermeer alle daadwerkelijke vliegdata ‘vertaald’ moesten worden van meetgegevens verkregen tijdens echte DC-3 vluchten vertaald moesten worden naar de simulatie software.

mps-interieur

mps-sim

mps-groeneveld

mps-verburg

10 reacties op “Foto’s: MPS presenteert DC-3 simulator

 1. Frans Joseph schreef:

  Schitterend

 2. Joke Larrewijn-Schillemans schreef:

  Beste Dick, van harte gefeliciteerd met het realiseren van dit mooie project. Dat er door piloten van over de hele wereld maar veel ervaring opgedaan mag worden op deze prachtige simulator. Hartelijke groet, Joke.

 3. Michiel van Grieken schreef:

  Gefeliciteerd!! Wat een uitdaging zal het geweest zijn. Een mooie toevoeging aan de collectie.

 4. Erwin Mense schreef:

  Beste Dick
  Gefeliciteerd met dit bijzondere project. De simulator ziet er prachtig uit. Heel veel succes!
  Erwin

 5. Elfering schreef:

  Hartelijk Gefeliciteerd met dit mooie project. De simulator ziet er prachtig uit. Ik wens jullie heel veel mooie vlieguren toe.

  veel succes!

  Een vriend van de DDA classic Airlines.

 6. Frans Joseph 2 schreef:

  Naast de vliegveiligheid waarde vind ik dat de simulator ook heel veel bijdraagt aan de instandhouding van ons luchtvaart-technische erfgoed. Alle mensen die hieraan een bijdrage hebben geleverd hebben een ongelooflijk belangrijk initiatief getoond en een daarbij behorende prestatie geleverd.

  Een open deur intrappend:
  Het Donald Douglas ontwerp DC (DouglasCommercial)3 is een heroiek icoon welke enorm bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de moderne civiele en militaire luchtvaart.

 7. René Veerman schreef:

  Iedereen bij MPS gefeliciteerd met een prachtige sim. Het resultaat van entrepeneurship icm het luchtvaartvirus en doorzettingsvermogen!

 8. M.Reinders schreef:

  Vooral ook Martijn van harte gefeliciteerd met de DC3, ik weet wat een klus het is geweest.
  Marjan Reinders.

 9. […] De DC-­‐3 simulator van MPS is in nauwe samenwerking met de DDA ontwikkeld op basis van een echte… […]

 10. […] DDA De simulator werd in mei 2016 voor het eerst gebruikt voor training van de piloten van de DC-3 van de Dutch Dakota Association (DDA). De DC-­‐3 simulator van MPS werd in nauwe samenwerking met de DDA ontwikkeld op basis van een echte Dakota-­‐cockpit . Deze stamt uit 1945 en bevat nog zo veel mogelijk originele vliegtuig onderdelen. Hieromheen simuleerde MPS met behulp van geavanceerde computermodellen het vliegmodel en de werking van de systemen. De tot ‘Prins Bernhard’ omgedoopte simulator werd eind juli 2015 gepresenteerd. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.