Mijn Air Show

Verslag Marinedagen 2015

DEN HELDER – Op zaterdag 4 en zondag 5 juli 2015 vonden de Marinedagen (Vlootdagen) plaats in de “Nieuwehaven” te Den Helder.
Tijdens de Marinedagen bezochten zo’n 165.000 bezoekers dit evenement. Het thema van 2015 was ‘Zo wijd de wereld strekt’ vanwege het 350 jarige bestaan van het Korps Mariniers. De bezoekers konden ruim 25 schepen en 4 onderzeeboten van de Koninklijke Marine bezichtigen. Daarnaast waren er op het terrein diversen voertuigen voertuigen te bezichtigen.

Beide dagen werd het publiek twee keer per dag getrakteerd op een spectaculaire demonstratie welke door een drietal helikopters werd uitgevoerd. Het ging hierbij om een NH-90, AS532 Cougar en een AH-64d Apache.
De NH-90 gaf een search & rescue demonstratie (SAR) waarbij er een drenkeling uit het water werd gered. Dit gebeurde in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Reddings Maatschappij (KNRM). Daarnaast verzorgde de NH-90 het transport van een aantal Mariniers welke tijdens een antipiraterij demonstratie middels ‘fastrope’ aanboort werden gebracht van een gekaapt schip genaamd Castor. De mariniers overmeesterden de gijzelaars en bevrijde de aanwezige passagiers.

Tijdens de counterdrugs demonstratie kwam de AS532 Cougar in aktie welke luchtsteun bood aan de mariniers. De drugs zaten aan boord van een ‘Go Fast’, een speedbohttps://www.pilootenvliegtuig.nl/wp-admin/post-new.php#ot die smokkelaars gebruiken om snel grote hoeveelheden drugs in één keer te vervoeren. Nadat de Cougar een aantal waarschuwingsschoten had gelost verminderde de “Go Fast” snelheid en kwamen de mariniers met een FRISC (Fast Raiding Interception Special Forces Craft), een snel onderschepping- en beveiligingsvaartuig, in aktie om de passagiers van de te overmeesteren.

De reeks demonstraties werd afgesloten door een AH-64d Apache van het Apache Solo Display Team. Tijdens deze demonstratie kreeg het publiek te zien hoe wendbaar deze helikopter is en waar hij toe in staat is. Zo werden er diversen Loppings, Hammerhead turns, Low pass en diversen vertical rolls gemaakt. Helaas gebruikte het team hierbij geen flares.
De volgende helikopters werden gezien tijdens de vlootdagen:

AH-64d Apache Q-29 (Static) Q-30 (Demo)
AS.532 u2 Cougar S-453 (Demo)
CH-47d Chinook D-663 (Static)
NH-90 N316 (Demo)

Tekst & Foto’s : Ralph Blok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.