Mijn Eerste Solo

First solo Christjan Herbers!

Vliegen is niet voor niets voor veel mensen een droom. Wat een leuke wereld, die ‘vliegwereld’!

Toen ik nog een klein mannetje was, nam mijn vader (Michel Herbers, PPL brevet) mij met hem mee in een prachtige Cessna 172. Mijn moeder had voor mij met knippen en plakken een echte paspoort gemaakt, die ik nog steeds in mijn kluis bewaar.
Vanaf Eelde stegen wij op in de richting van Groningen om een tocht over de eilanden van Nederland te maken. Bij Ameland en Texel zijn we geland, ik moest natuurlijk stempels verzamelen in mijn mooie paspoort! Als klein mannetje maakte de instrumenten veel indruk op mij. Zo vergat ik bijna naar beneden te kijken toen we over het ‘blotebillen’ strand vlogen. Gelukkig paste de headset net op mijn kleine koppie en kon ik mijn vader goed verstaan. Dat mocht ik natuurlijk niet missen!

Op deze manier heb ik veel leuke vluchten gehad met mijn vader (en vrienden van mijn vader). Het paspoort boekje is aardig vol gekomen. Ik kwam er toen op jonge leeftijd al achter dat vliegen onderdeel uit zou gaan maken van mijn leven.

Nu, ik geloof een kleine 16 jaar verder, ben ik verplaatst naar de linker stoel van het vliegtuig. Ik mag zelf aan de knoppen zitten en met de stick roeren! Natuurlijk met mijn instructeur Roel Sloots ernaast, tot het moment van vandaag.

Na een aantal mooie circuits gevlogen te hebben met een paar keurige landingen vond Roel het tijd om koffie te gaan drinken. Het moment waar ik al erg lang naar uitkeek, zelfstandig de lucht in!

Prachtig. De checks gedaan en wegwezen! Met zo’n lichte kist merk je het verschil zonder vlieginstructeur naast je erg goed. Ik was snel los en al veel eerder op hoogte. Mijn ouders stonden te kijken op het terras van de toren, dus natuurlijk ging ik nog even met de vleugels zwaaien om ze te groeten! Een beetje stoeien met de thermieken, wat was het een mooi weertje! Bewust van het feit dat de kist moeilijk zou gaan dalen koos ik voor een langere final, had je iets meer te vertellen. Ik kreeg nog via de radio te horen dat ik veel publiek had en dus even mijn best moest doen op de landing. “Roger”! Dat is natuurlijk het leukste van alles, het opstijgen en het landen. Zoals op het filmpje te zien is was dat een mooie zachte landing waar ik natuurlijk zo trots als een pauw op ben.

Naam: Christjan Herbers
Leeftijd: 23
Woonachtig in: Pesse
Sola na: 14:45 uren
Instructeur: Roel Sloots
Toestel: Diamond Katana DA-20
Vliegveld: EHHO

Een geweldige ervaring, om nooit te vergeten!!

Filmpje Youtube

Gezien vanaf de toren
Gezien vanaf de toren