Nieuws

DUBLIN – De Ierse luchtvaartautoriteiten hebben een overeenkomst getekend met Saab voor de levering van een Remote Tower Centre op Dublin Airport. Vanaf dit centrum zullen de luchthavens van Cork en Shannon ‘op afstand’ worden bediend.

Tevens zullen de drie luchthavens worden uitgerust met Electronic Flight Strips (EFS) die de door verkeersleiders gebruikte papierstrips zullen gaan vervangen.

Met de door Saab en LFV ontwikkelde ‘Remote Tower suite’ kan het verkeer op een luchthaven gecontroleerd worden door luchtverkeersleiders die zich elders bevinden.

De suite omvat onder meer high definition- en zogenoemde pan-tilt-zoom camera’s, meteorologische- en oppervlakte sensoren, microfoons en lichtsignalen. Alles kan daarbij door verkeersleiders real time worden gezien, gehoord en gevolgd via beeldschermen.

Het concept wordt inmiddels toegepast op een aantal Zweedse luchthavens.

De Ierse toepassing wordt onderdeel van een grootschalige evaluatie door SESAR, Single European Sky ATM Research.

2 reacties op “Remote Tower op twee Ierse luchthavens

  1. […] Volgens DFS is het gebruik van remote towers wereldwijd een trend aan het worden in de Air Traffic Management (ATM) industrie. Eerder deze week tekende Saab een contract met de Ierse luchtvaartautoriteiten voor plaatsing van ee… […]

  2. […] Ook in Duitsland zullen proeven met Remote Tower worden gestart. Daarnaast zal Saab in Ierland een vergelijkbaar systeem installeren. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.