Nieuws

BRUSSEL – De Agusta A109BA “Hirundo” solo display wordt in 2015 door dezelfde ploeg als vorig jaar uitgevoerd. Het toestel van de Kapitein vliegers Filip “Shaggy” Peremans en Kevin “Que20” Beckers, de H24, heeft wel een nieuw kleurenschema gekregen dat de hervorming van de 1ste Wing weerspiegelt.

Alle A109BA’s zijn sinds kort immers bijeengebracht in het 17de Smaldeel, terwijl het 18de de nieuwe NH90-MTH vliegt. Het nieuwe schema werd door de jonge Nederlander Jeroen Van Veenendaal ontworpen en door de Paint Shop van de vliegbasis Beauvechain gerealiseerd.

Het bestaat uit een griffioen – een fabeldier met het bovenlijf van een adelaar en het onderlijf van een leeuw – die in het eenheidskenteken van het 17de Smaldeel voorkomt.

De voorbije jaren was de H24 aan één kant versierd met een afbeelding van Ares, de Griekse krijger die in het kenteken van het 18de Smaldeel staat, en aan één kant met de Griffioen van het 17de Smaldeel. Beide smaldelen waren tot voor kort met de A109BA uitgerust.

Tekst en foto´s: Jos Schoofs

H24_D H24_E