Mijn Air Show

Frisian Flag 2015

Vliegbasis Leeuwarden was van 13 tot en met 24 april 2015 gastheer van de grote internationale oefening Frisian Flag. Meer dan 60 jacht (vliegtuigen) uit Duitsland (Eurofighters), Finland (F-18’s), Nederland (F-16’s), Polen (F-16’s), Spanje (EF-18’s) en de Verenigde Staten (F-15’s) trainden vanaf daar grote en complexe missies. Frisian Flag speelde zich af in het luchtruim van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Waarom Frisian Flag?
Het is belangrijk dat vliegers uit verschillende landen samen oefenen. Zo raken ze op elkaar ingespeeld. Dat is nodig want bij een echte missie werken ze ook altijd samen met een of meer coalitiepartner(s). Samen optreden vraagt ook om samen trainen.

Frisian Flag beoefende onder meer grote en complexe scenario’s.

Ervaren gevechtsvliegers leerden in heel groot verband een missie te bedenken, ontwikkelen en uit te voeren. Zo moesten ze bijvoorbeeld zorgen dat vijandelijke

toestellen een gebied niet binnenkwamen.

Een andere keer schakelden de vliegers gronddoelen uit. Dan werkten ze samen met eenheden van landmacht of marine, de forward air controllers op land of zee. Het uitvoeren van zo’n missie gebeurt met de grootst mogelijke precisie.

Ook daar draaide het om bij Frisian Flag: zorgen voor zo min mogelijke nevenschade. Overigens werden er bij de oefening geen echte wapens gebruikt.

2 keer 40 vliegtuigen
Aan Frisian Flag deden meer dan 60 vliegtuigen mee. Dagelijks gingen vanaf Vliegbasis Leeuwarden 2 keer 40 toestellen de lucht in. Een gemiddelde vlucht duurde anderhalf uur.

Tankeroefening
Gelijktijdig met Frisian Flag draaide er ook een internationale tankeroefening. Dat gebeurde vanaf Vliegbasis Eindhoven. De toestellen die meededen aan deze European Air Refueling Training tankten de Frisian Flag-vliegtuigen in de lucht bij. Nederland leverde een KDC-10, Duitsland een A-310MRTT, Italië een KC-767A en Frankrijk, dat voor de eerste keer meedeed een C-135FR. Overigens konden niet alle jets door één en dezelfde tanker worden bijgetankt. Sommige werden bijgetankt door een “boom” (beweegbare tankbuis) en andere maakten contact door middel van hun eigen refueling probe (tankbuis is in het vliegtuig zelf gemonteerd).

Amerikaanse F-15’s tijdelijk op Vliegbasis Leeuwarden
De F-15 Eagles van de 125th Fighter Wing van de Amerikaanse Air National Guard zijn een aantal weken te gast op Vliegbasis Leeuwarden. De Amerikanen trainen niet alleen met Nederlandse F-16’s, maar namen ook deel aan de grote oefening Frisian Flag.

In 2010 deden de Amerikanen voor het laatst mee aan Frisian Flag. Toen met F-15’s van de 48th Fighter Wing, gestationeerd op de Britse vliegbasis Lakenheath.

Tekst en foto’s Bob Fischer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.