Mijn Air Show

Amerikaans squadron in ban Frisian Flag

1

LEEUWARDEN – Op woensdag 8 april 2015 werd er door Bureau Voorlichting op vliegbasis Leeuwarden een media-middag georganiseerd, de reden was de aanwezigheid van twaalf F-15 Eagles uit de Verenigde Staten van Amerika.

De Amerikaanse luchtmacht voert in 2015 de grootscheepse oefening ‘Atlantic Resolve’ in Europa uit, dit is een oefening waarmee de Amerikaanse luchtmacht de aanwezigheid in Europa wil versterken door regelmatig oefeningen uit te voeren. Als ondersteuning zijn er TSP’s (Theatre Support Packages), waarbij Amerikaanse vliegtuigen gedurende 6 maanden op verschillende vliegvelden in Europa worden gebaseerd. Eerder dit jaar zijn een 12-tal A-10 ‘Wharthog’ toestellen uit de 1e TSP via het duitse vliegveld Spangdahlem over Europa uitgevlogen naar onder andere Polen en Roemenië.

De F-15s behoren tot de 2e TSP dat in Europa ‘op toernee’ gaat, de eerste maand staan deze toestellen in Nederland om mee te doen aan de internationale Frisian Flag oefening, daarna gaan ze een maand naar Bulgarije toe. Later zal bepaald worden op welke vliegvelden de rest van het halve jaar gebaseerd zullen worden. In de loop van 2015 worden er nog meer TSP’s in Europa verwacht, maar verdere gegevens ontbreken nog.

Het ‘159th Expeditionary Fighter Squadron’ is grotendeels samengesteld uit vliegtuigen en personeel van het 159th Fighter Squadron van de Florida Air National Guard, met als thuisbasis Jacksonville. De Air National Guard is (reserve) organisatie die in (bijna) elke Amerikaanse staat actief is, in dit geval is dat de staat Florida. De kern bestaat uit een kleine groep vast personeel en een grotere groep oproepbaar personeel dat om de veertien dagen een weekend plus twee weken aaneengesloten per jaar actief meewerkt in de Air National Guard. Dan kan het zo maar zijn dat een van de piloten in het dagelijks leven politie-agent of leraar is, gedurende twee weken in Europa in een F-15 vliegt, waarna het dagelijkse leven in Amerika weer wordt opgepakt.

Luitenant-kolonel Paul Reedy, de commandant van het ‘159th Expeditionary Fighter Squadron’, gaf een interview op de noordelijke flightline van vliegbasis Leeuwarden, tegen de achtregrond van geparkeerde F-15s. Met zo’n 1600 vlieguren is Reedy een zeer ervaren F-15 piloot en hij behoort tot de vaste kern van het  159th Fighter Squadron van de Florida Air National Guard.

De twaalf F-15s worden deels door  de Florida Air National Guard en deels door  de Oregon Air National Guard geleverd. Het grondpersoneel en de piloten zijn grotendeels uit Florida, aangevuld met Oregon, Massachusetts en California Air National Guards. De groep bestaat ongeveer uit 220 personen en zal gedurende het verblijf in Europa, regelmatig worden gewisseld.

De F-15s zullen de komende twee weken deelnemen aan de oefening ‘Frisian Flag’ op vliegbasis Leeuwarden en LtKol Reedy gaf aan dat deze grote oefening al langer op het verlanglijstje van het squadron stond. Dit jaar was het qua planning mogelijk om mee te doen, waarna de procedures hiervoor in gang werden gezet om deel te kunnen nemen. De F-15s zullen worden ingezet in de ‘Air Defense’ rol, een rol die ze in de Verenigde Staten ook vervullen.

De vlucht naar Nederland verliep niet zonder problemen, door de harde wind werd al 24 uur vertraging opgelopen en tijdens de vlucht bleek dat de windsnelheid  in heel West-Europa boven de toegestane landingslimieten lag. Gelukkig nam  de windsnelheid op Vliegbasis Leeuwarden aan het eind van de middag wat af, waardoor de landingen met succes konden worden uitgevoerd.

De Amerikaanse piloten zijn blij met het oefengebied boven de Noordzee, een gebied dat tijdens de Frisian Flag oefening nog verder zal worden uitgebreid. Ze leren veel van hun Nederlandse collega’s van het 322 squadron op vliegbasis Leeuwarden; ook al zijn de (NAVO) procedures grotendeels gestandaardiseerd, zijn er altijd leermomenten door te oefenen met piloten uit andere landen. Vooral de gedegen  (de)briefing door de nederlandse piloten werd door LtKol Reedy genoemd als leermoment voor deze bijzondere Amerikaanse bezoekers.
Met dank aan LtKol Reedy (FL-ANG) en bureau voorlichting van Vlv Leeuwarden.

Tekst en foto’s: Joris van Boven/Sentry Aviation News

20150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_495820150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_5017 20150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_5122  20150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_4937  20150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_4823 20150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_481820150408_ehlw_159efs_mt04_jvb_1dm3_4876

 

1 reactie op “Amerikaans squadron in ban Frisian Flag

  1. […] tankers bevoorraden verschillende typen vliegtuigen. Door de EART tijdens Frisian Flag te houden, krijgen de bemanningen de kans om in uiteenlopende scen… en in internationaal verband te […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.