Nieuws

EDE -De festiviteiten rond de 70e herdenking van operatie Market Garden zijn voorbij. Zaterdag en zondag togen tienduizenden belangstellenden naar de Ginkelse Heide om de honderden parachutisten te zien neerdalen. Zondag gingen de bezoekers massaal naar Nijmegen om te zien hoe Amerikaanse militairen de Waal overstaken.

Het geduld van de veteranen werd op de Ginkelse Heide danig op de proef gesteld. Op deze landingsplaats even ten oosten van Ede stond zaterdag de grootste na-oorlogse paradropping op het programma.

Zowel in de ochtend als in de middag zouden elf militaire transportvliegtuigen meer dan 1000 parachutisten droppen. De mist was echter de grote spelbreker en vertoonde daarmee een opvallende parallel met de echte operatie in 1944. De para’s die destijds op 17 september zouden landden, konden ook toen niet springen door de nevel. Het was een van de oorzaken van het niet slagen van operatie Market Garden.

Na de herdenkingsceremonie bij het Airborne-monument, ontstond halverwege de middag toch een opening in het lage wolkendek. Eerst dropte een historische C-47 zijn lading, net zoals honderden Dakota’s dat 70 jaar geleden deden. Daarna was het de beurt aan enkele C-130’s waaruit in totaal meer dan 200 parachutisten sprongen. De geplande parajump bij de herdenking van de Poolse landing in Driel, eveneens op zaterdag, bleef beperkt tot het enkele keren overvliegen van een Pools transportvliegtuig.

Waaloversteek
In Nijmegen werd zondag de legendarische Waaloversteek door de Amerikaanse 82nd Airborne Division nagespeeld. 70 jaar geleden vond op exact dezelfde locatie de Waal-crossing van operatie Market Garden plaats. Onder zwaar vijandelijk vuur roeiden honderden Amerikaanse bevrijders de rivier over om de strategisch gelegen Waalbruggen te veroveren. Uiteindelijk leidde deze actie tot de bevrijding van Nijmegen.

Duizenden toeschouwers waren getuige van het spectaculaire schouwspel. Militairen van de landmacht schoten met mortiergranaten, mitrailleurs en rookbommen om de nabootsing zo realistisch mogelijk te maken.

De 97-jarige Amerikaanse veteraan James Megellas, een nog levende Waal-crosser, maakte destijds deel uit van de eerste groep die het water overstak. Tijdens de herdenking deed hij dat opnieuw. “We hebben hier gevochten voor vrijheid, maar dat is niet zonder slag of stoot gegaan”. Inmiddels is het de vijfde keer dat de oudgediende in Nederland is voor een Market Garden herdenking. “Mooi om dit nog een keer mee te maken, hoewel de situatie in 1944 toch redelijk anders was. Ik vind het belangrijk dat we deze actie blijven herdenken, zodat de geschiedenis zich niet herhaalt.”

Poolse militairen
Zaterdag vond in het Gelderse Driel tevens een kranslegging plaats bij het monument op het Polenplein. Deze plechtigheid werd bijgewoond door koning Willem-Alexander en de Poolse president Bronislaw Komorowski.

Minister Hennis schetste de bijzondere situatie waarin de Poolse militairen destijds verkeerden. Ze hadden dienst genomen om Polen te bevrijden “máár u vocht hier. En dat terwijl – 1.600 kilometer verderop – Warschau in brand stond. U vocht in een ander land. Voor een ander volk. Met een onmogelijke opdracht, de rivier oversteken en de Oosterbeekse linies versterken.”

De militairen sprongen boven Driel en een aantal wist de overkant van de rivier te bereiken. “Stenguns tegen artillerie en tanks. U voerde een ongelijke strijd, met vreselijke verliezen”, zei Hennis. “Let wel, uw komst was een geweldige morele opsteker voor de ingesloten para’s. Bovendien vormde u 4 dagen lang hier in Driel, een bruggenhoofd, waardoor vele geallieerden over de Neder-Rijn geëvacueerd konden worden. Zonder “de inzet van de Poolse militairen waren de Engelse para’s verloren geweest. “Uw inzet deed ertoe. Met minimale middelen het maximale doen! 70 jaar later inspireren uw moed, uw vastberadenheid en uw onovertroffen veerkracht nog altijd.”

d140918mr296

Poolse eer
Het Gelderse Groesbeek was donderdag zeventig jaar na Market Garden weer even een ‘drop zone’. Vier Amerikaanse C-130 Hercules transportvliegtuigen die opgestegen warenvanaf Vliegbasis Eindhoven, dropten de parachutisten. De omgeving van de ‘drop zone’ was voor deze gelegenheid aangekleed door de landmacht. Aansluitend aan de sprong ontmoetten de parachutisten in Groesbeek de bevolking, bij een landmachtexpositie met historische en moderne voertuigen.
Tekst en foto Ministerie van Defensie

Eindhoven
Medewerker Cor van Gent maakte de onderstaande opnames van de C-130’s die een indruk van het gebeuren op Eindhoven geven.

91-1237  (3)  C-130H  165 AS  KY-ANG  EHEH 18-09-14

80-0322  (1)  C-130H  158AS   GA-ANG  EHEH 18-09-14

_DSC0075

_DSC0071

_DSC0062

_DSC0059

_DSC0052
Tekst Ministerie van Defensie; foto’s Cor van Gent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.