Nieuws

SCHIPHOL – Luchtverkeersleiding Nederland heeft Mode-S Enhanced Surveillance geïmplementeerd bij de naderingsverkeersleiding voor Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

Met dit extra veiligheidsvangnet krijgen de naderingsverkeersleiders in een vroeg stadium een waarschuwing als een vliegtuig van de toegewezen hoogte zou kunnen afwijken. Zo kan voortijdig actie worden genomen om de voorgeschreven verticale afstand tussen vliegtuigen – separatienorm – te blijven waarborgen.  In juli 2012 werd Mode-S Enhanced Surveillance al ingevoerd voor het verkeer dat onder verantwoordelijkheid valt van de algemene verkeersleiding.

Met deze techniek heeft de luchtverkeersleider altijd extra informatie die direct afkomstig is uit de vliegtuigsystemen. Als in de boordcomputer van een vliegtuig een hoogte is ingesteld die afwijkt van de toegewezen hoogte, krijgt de verkeersleider een waarschuwing te zien. Daardoor kan hij in een vroeg stadium actie nemen. Naast de ingestelde vlieghoogte zijn ook de heading die het vliegtuig vliegt en de aan de piloot gepresenteerde vliegsnelheid zichtbaar op het scherm van de verkeersleider. Hierdoor hoeft deze informatie minder vaak aan de piloot te worden gevraagd. Het vermindert de hoeveelheid radioverkeer en de werkbelasting.

Het grote voordeel is dat na het geven van een instructie non-verbaal wordt gecontroleerd of de handeling van de vlieger in de cockpit overeenkomt met de verwachting van de verkeersleider. Het belangrijkste effect is dat de verkeersleider van tevoren wordt gewaarschuwd; nog voordat een vliegtuig van de toegewezen hoogte afwijkt. LVNL heeft het systeem ingevoerd in samenwerking met haar partners in het Knowledge & Development Centre Mainport Schiphol (KDC), het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, KLM, Amsterdam Airport Schiphol en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Het KDC doet op dit moment onderzoek naar nieuwe mogelijkheden met Mode-S. De resultaten hiervan worden eind januari verwacht.

 De naderingsverkeersleiding – Approach – begeleidt vertrekkende vliegtuigen van Amsterdam Airport Schiphol en Rotterdam The Hague Airport naar de luchtroutes. Andersom begeleiden ze aankomende vliegtuigen met deze luchthavens als bestemming, van de luchtroutes naar de directe omgeving van deze luchthavens.

De algemene verkeersleiding in het Area Control Centre begeleidt het burgerluchtverkeer in het luchtruim waarvoor Luchtverkeersleiding Nederland verantwoordelijk is tot een hoogte van 24.500 ft (7.467 m).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.