Mijn Eerste Solo

Vliegen als een vogel, wie droomt daar niet eens van? Ik ook, daarom besloot ik begin juni 2013 om me in te schrijven bij Brussels Aviation School, een op de internationale luchthaven van Charleroi – beter bekend als Brussels South – gelegen vliegschool

Naam: Michael Noël
Leeftijd: 33
Woonachtig in: Kessel (België)
Sola na: 15:36 uren
Instructeur: André Albos, Cedric Collette
Toestel: PA38 (OO-LIV)
Vliegveld: EBCI

Als Vlaming heb je ook redelijk wat keuze om bij een school of club in Vlaanderen te leren vliegen maar toch verkoos ik er voor om uit te wijken naar het Franstalig landsdeel.
De mogelijkheden om te leren vliegen in een heel druk luchtruim deden me kiezen voor deze school.

Voor mijn PPL-training heb ik gekozen voor de Piper Tomahawk, een tweezitter.
Mijn praktische lessen worden vooral in het Frans gegeven, Engels zou ook kunnen mocht ik dat willen. Dit is ideaal om de Franse taal beter te leren. De theoretische lessen zijn in het Engels.

Al van bij het begin van de opleiding keek ik natuurlijk uit naar het moment om zelf te vliegen, daarvoor doen we het toch allemaal denk ik.
Tijdens de opleiding had ik het zo druk met het aanleren van alles wat nodig is om veilig te kunnen vliegen, dat ik nooit echt met de eerste solo bezig was. Ik dacht dan vooral aan het verbeteren van handelingen die nog niet perfect verliepen.

Op een bepaald moment voel je echter dat alles beter en vlotter begint te verlopen en begin je terug te dromen van die eerste keer dat je alleen de lucht in kan.
Tijdens een zoveelste touch & go training vroeg mijn instructeur of ik zin had in mijn eerste solo vlucht.
Dat vond ik op dat moment meer klinken als een compliment dan als een vraag, maw hij had er vertrouwen in. Ik vond dat ik er ook klaar voor was en antwoordde natuurlijk “ja”.

In downwind vroeg ik aan de tower een full stop, wetende dat ik nadien alleen de lucht zou in gaan.
André, mijn instructeur, stapte uit. Het was wat onwennig om daar alleen te zitten, maar eens ik terug bezig was met de radio en de andere procedures, was dat gevoel snel verdwenen. Ik voelde me zelfs niet zenuwachtig.
Nu kwam het er op neer om alles perfect uit te voeren wat ik de voorbije 2 maand geleerd had.

Je hoort het vaak, “je eerste solo vlucht is een super en onvergetelijk gevoel”. Dat was het voor mij inderdaad ook en de vlucht verliep zonder problemen. Na twee 360’s stond ik na 18 minuten terug aan de grond.

Die eerste solo heeft me zoveel meer zin gegeven om deze training tot een goed einde te brengen en nadien naar mooie bestemmingen te vliegen.

foto-32

1 reactie op “Michael Noël: Little bird between the big ones

  1. Michael Noel schreef:

    Volg gerust mijn blog op http://www.privatepilot.be