Geen categorie

AMSTERDAM – Oplettende lezers zal het misschien zijn opgevallen, maar het merendeel zal eroverheen gelezen hebben: de Nationale Luchtvaartschool (NLS) is niet meer, want de naam wordt niet meer gebruikt.

De in 1927 opgerichte vliegschool (de oudste in Europa!) kwam in 2002 handen van de Canadese opleiding- en simulatorgigant Canadian Aviation Electronics CAE) CAE waarna de naam veranderde in CAE-NLS. De vliegschool werd daarmee onderdeel van de CAE Global Training Academy.

Nadien gebeurde er achter de schermen van de mulitnational nog meer waardoor de naam uiteindelijk stilzwijgend veranderde in CAE Oxford Aviation Academy-Amsterdam.

Hetzelfde overkwam ook de Sabena Flight Academy (SFA). De  in 1953 opgerichte vliegschool werd in 2008 opgekocht door CAE en staat tegenwoordig  te boek als CAE Oxford Aviation Academy – Brussels.

De naam van de Oxford Aviation Academy is nu leidend. Want wereldwijd opereren nu tien vliegscholen onder de noemer CAE Oxford Aviation Academy.

Het e-mailadres laat over het verdwijnen van de naam NLS geen twijfel bestaan: amsterdamacademy@cae.com. Wat ook geldt voor de voorlichtingsdag op 18 oktober in Hoofddorp.

nationale-luchtvaart-school-511336
Oude wervingsposter van de NLS.

9 reacties op “‘Nationale Luchtvaartschool’ (NLS) verleden tijd

 1. Didi schreef:

  Mooie tijd gehad bij de NLS (2001-2003)
  De namen die me nog bij staan; Guido Arts (Navigatie), Helen Cremers (Decaan), Dhr van den Berg (mijn instructeur).
  Helaas mijn carrière al na een paar jaar vliegen (op de 737NG) moeten opgeven wegens een oogoperatie met langdurig herstel.
  Maar de NLS pilotenschool in EHBK (en deels in Evora Portugal) was een fantastische tijd.

  Groet

 2. Garrelt schreef:

  Meneer Stark,

  Ik hoop dat u dit nog leest…

  U was míjn instructeur in Ab Initio 38.
  Na bijna 29 jaar ben ik 14.000 vlieguren verder, altijd KLM.

 3. abas schreef:

  Bonjour Mr TOM je suis un des eleves de NLS a maastricht airport je suis ABASSI A et avec moi FELLEH . BENYELLES .KARBOUA.CHALAL.NEOUCI.j’ai fait le vol cross country avec vous Rotterdam . espagne .c’etait la meilleur periode. heureux d’entendre de vous mon 1er instricteur Mr Dagos. envoyer moi votre e mail ou faceB . je vous.souhaite tous le bonheur du monde

 4. Benchettouh schreef:

  Cher Tom j’ai rate mon dernier examen avec Monsieur Blijlevens que je cherche ou avoir des nouvelles de lui je sais bien que Monsieur MInoli est decede dommage pour ce grand pilote de son temps.i didn.t made my professional in flying,dommage mais je suis heureux comme meme.si vous avez des nouvelles de Monsieur blijlevens my best regards .to you to your familie.j’habite pas loin de aeroport ,Maastricht .

 5. A.Benchettouh schreef:

  Cher Tom j’ai fait mon opleiding als pilote bij NLS,la periode d 1980 je suis Algerien,mes collegues etaient Bachir Markemal.Ali.ouldache Larbi zenine .Larfi, tous des militaires de Boufarik mon chef instructeur etais Monsieur Minoli. je cherche mon ancien instructeur Blijlevens ,jéspre que vous pouvez me donner quelques coordonnes,j’etais coordialement.Ali.Benchettouh.

  • T Stark schreef:

   Sorry l was one of the instructeurs during jour stay at our our NLS scool, i dont you remember you’re name . I hope jou made jour professional in flying . Mr Minoli past Away already more than 2 years ago, Nice to know that jou made jour profession of it.

 6. Ook op Ypenburg was de NLS ooit eens gevestigd. http://www.historischypenburg.nl/themas/vliegveld/gebouwen/
  De HVBY vraagt of er nog verhalen en/of foto’s uit die periode beschikbaar zijn voor ons archief?

 7. Tom Stark schreef:

  Ben oud instructeur bij de school op het vliegveld Beek. Inmiddels 84 jaar. Zou graag nog eens wan van oud collega’s horen.

 8. Frank Plasmans schreef:

  Ik heb nog voor Schreiner Aircraft Maintenance gewerkt op EHBK Beek, was hier als Avionics engineer onder andere verantwoordelijk voor de luchtvloot van de NLS. Helaas bestond de NLS de laatste jaren zo ie zo alleen nog maar in naam. Praktische opleiding al lang niet meer hier.
  Ik heb er in ieder geval erg mooie herinneringen aan.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!