Nieuws

BRISBANE – Het  38e  Squadron van de  Royal Australian Air Force (RAAF) vierde deze week haar zeventigste verjaardag. De  op 15 september 1943 opgerichte eenheid  is daarmee eerste squadron dat zeven decennia onafgebroken dienst heeft gedaan bij de Australische luchtmacht.

Het ’38e’ werd opgericht om lichte luchtvracht en (luchtmacht)personeel te vervoeren binnen Australië en naar Nieuw Guinea met Lockheed Hudsons. Die toestellen werden daarna vervangen door  Douglas Dakota’s waarmee tot 1973 gevlogen is. Daarna volgde de Caribou met short take off and landing (STOL) eigenschappen.

Bemanningen van het 38e namen ook deel aan de Berlijnse Luchtbrug in 1948, ondersteunden Britse Special Forces in Maleisië  en vervoerende de Britse koningin    Elizabeth II tijdens haar bezoek aan Australië. Ook werd deelgenomen aan vredesmissies in Oost Timor, de Salomons Eilanden en missies langs de grens van India en Pakistan.

Tegenwoordig vliegt het squadron met acht  King Air 350’s  vanaf  RAAF Base Townsville