Nieuws

STOCKHOLM – Saab mag van de Zwitserse Nationalrat het Saab Gripen E gevechtsvliegtuig aan Zwitserland leveren. Tijdens een eerdere stemming gaven 113 parlementsleden aan het hiermee eens te zijn terwijl 68 modernisering niet zagen zitten. Een tweede ‘ja’ volgde op 18 september veracht na financiële goedkeuring door de Ständerat. De definitieve goedkeuring door de Nationalraat wordt op 27 september verwacht. Dit is in de regel echter een formalitier

De nieuwe Gripen E zal onder meer een grotere romp en een krachtiger motor krijgen. De Zweedse Gripens krijgen daarbij tussen 2013 en 2026 een ‘upgrade’ als zestig oudere C varianten op deze nieuwe E- standaard worden gebracht. Deze toestellen moeten vanaf 2018 operationeel zijn.

Volgens de fabrikant was de Zweedse luchtmacht op zoek naar een toestel dat zowel meer wapenlast kan vervoeren als over een groter vliegbereik beschikt dan de huidige JAS-39 C/D Gripen. Ook stonden een verbeterde gevechtsradar en andere voorzieningen voor (elektronische) tegenmaatregelen op het verlanglijstje.

Eind 2011 werd bekend dat ook Zwitserland 22 Gripens wil bestellen ter vervanging van de ruim dertig jaar oude Northrop F-5’s. De luchtmacht van Zwitserland vliegt al met 33 F/A-18’s. Nu de Gripen ook in de nieuwe E-versie kan worden aangeboden, heeft Saab ook deze keuzemogelijkheid aan Zwitserland voorgelegd.

Saab voert sinds 2008 vluchten uit met een aangepast Gripen 39-7 E/F demonstratievliegtuig en heeft daarmee inmiddels 250 uur ervaring opgedaan.

Lezersonderzoek

 

Geef uw mening over Piloot en Vliegtuig
en maak kans op een dashcam!