Nieuws

WASHINGTON,- Sikorsky Aircraft heeft een begin gemaakt met het MatrixTechnology programma. Dit programma moet leiden tot minder ongevallen met vliegtuigen en helikopters die over Vertical Take-Off and Landing (VTOL) eigenschappen beschikken.

MATRIX wordt ontwikkeld voor bemande, onbemande en optioneel bemande toestellen die in complexe situaties op lage hoogte met weinig overzicht moeten vliegen.  Daarbij kan sprake van onevenredig grote verliezen; bij onbemande vliegtuigen wordt zelfs uitgegaan van een ongeval per 1.000 vlieguren.  Sikorsky wil deze ongevalratio terugdringen naar een ongeval per 100.000 uur. Om dit te bewerkstelligen, is een S-76 met fly-by-wire besturing aangekocht en ingericht als vliegend laboratorium.

Deze door de fabrikant tot Sikorsky Autonomous Research Aircraft (SARA) omgedoopte helikopter heeft op 26 juli voor het eerst een autonome vlucht uitgevoerd (waarbij de voor de zekerheid aanwezige piloten werkeloos konden toekijken).

In de komende maanden zal SARA gaan vliegen in een obstakelrijke omgeving. Ook zullen (autonome) landingen aan boord van schepen worden gemaakt. Tevens staan zogenoemde ‘brown out’ landingen op het programma waarbij opwaaiend stof zorgt voor uitermate slecht zicht. Daarnaast zullen ladingen worden vervoerd waarbij de hulp van een optionally piloted fly-by-wire Black Hawk helikopter wordt ingeroepen

Op de momenten dat er niet met SARA gevlogen wordt, kan het toestel fungeren als simulator voor nieuw ontwikkelde hard- en software. Daarbij wordt nauw samengewerkt met het United Technologies Research Center.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.