Nieuws

LELYSTAD – In het weekend van 17 en 18 augustus staat de Aviodrome in het teken van het Korea conflict van begin jaren ’50. In 2013  is het 60 jaar geleden dat een wapenstilstand werd gesloten tussen de partijen. Op het Aviodrome terrein wordt daarom dat weekend een compleet MASH kamp (Mobile Army Surgical Hospital) opgebouwd, zoals te zien in de film/tv serie MASH.  Daarbij zullen verschillende militaire voertuigen en zeker ook diverse vliegtuigen uit die tijd niet ontbreken.

Een zeldzaam toestel dat de Aviodrome met een bezoek zal vereren is de Douglas Skyraider. Dit vliegtuig kwam voor het eerst in actie  tijdens de oorlog in Korea en het toestel dat in Lelystad te zien is, heeft ook daadwerkelijk in Korea gevlogen. Ondanks dat de eerste straaljagers toen al in actie waren, bezat de Skyraider een groot voordeel: zijn zware bewapening tegen de gronddoelen en de mogelijkheid om veel langer in de lucht te kunnen blijven dan een straaljager. Ook de Bell 47, de helikopter die centraal stond in de serie MASH, is aanwezig. Deze unieke helikopter werd tijdens het Koreaanse conflict ingezet om gewonden te vervoeren met speciale brancards. Verder komen o.a. een P-51 Mustang, een Aeronca Champion en ook de in Aviodrome aanwezige vliegtuigen uit het Korea tijdperk zullen extra aandacht krijgen.

Veel mensen kennen de Koreaanse oorlog nog omdat ze zijn ‘opgegroeid’ met de televisieserie MASH, waarin op een komische manier de belevenissen worden gevolgd van een mobiel Amerikaans veldhospitaal (het 4077th) in Korea. In het Aviodrome is tijdens dit weekend een compleet MASH tentenkamp nagebouwd, inclusief operatiekamers en mess. Groepen soldaten, mét militaire uitrusting, nemen bezoekers dit weekend mee terug naar de Koreaanse oorlog en laten zien hoe zij toen leefden in hun tenten.  Gedurende de dag zullen de Army Sisters optredens verzorgen.

De Aviodrome is op 17 en 18 augustus geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.aviodrome.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.