Nieuws

TOULOUSE De allereerste A350 XWB is vrijdagmiddag  op de luchthaven van Toulouse-Blagnac om 14u05 lokale tijd na het succesvol afronden van de eerste vlucht, die 4 uur en 5 minuten duurde.

Het vliegtuig werd bestuurd door Peter Chandler, Chief Test Pilot van Airbus, en Guy Magrin, Project Pilot voor de A350 XWB. Pascal Verneau, A350 XWB Project Test Flight Engineer, zat met hen in de cockpit. De vlucht werd gemonitord door 3 testvluchtingenieurs: Fernando Alonso, Head of Airbus Flight & Integration Test Centre; Patrick du Ché, Head of Development Flight Tests; en Emanuele Costanzo, hoofd Flight Test Engineer voor de Trent XWB-motor.

Fabrice Bregier, bestuursvoorzitter en CEO van Airbus, na afloop: “Ik feliciteer het hele A350 XWB-ontwikkelingsteam die de voorbereiding van deze eerste vlucht in een recordtijd hebben afgewerkt. Ik wil ook de testvlucht omdat ze dit vliegtuig gebracht hebben waar het behoort te zijn, namelijk in de lucht.” Hij voegde eraan toe: “Ik wil ook alle andere mensen bedanken die aan dit project meewerken: de teams de design-afdeling, de teams op programma en constructieniveau, het grondpersoneel alsook onze collega’s bij de luchtvaartmaatschappijen en leveranciers en vele andere mensen die hebben meegewerkt tot de totstandkoming van dit nieuwe vliegtuig. De A350 XWB die vandaag voor het eerst heeft gevlogen en die de recentste technologieën aan boord had, gaat nu beginnen aan de laatste fase van zijn ontwikkeling. En het toestel is klaar. Klaar om gecertifieerd te worden en om in de tweede helft van volgend jaar in gebruik te worden genomen.

Voor de eerste vlucht bedroeg het take-off gewicht van de A350 XWB, die als registratie F-WXWB droeg, ruim 221 ton. Tijdens de vlucht over Zuidwest-Frankrijk werkte de crew de zogenaamde vluchtenveloppe af. Het vliegtuig werd vergezeld door een ander vliegtuig om  de verschillende bewegingen te observeren en in beeld te brengen. De vlucht werd in real-time gemonitord door experts op de grond via een directe telemetrieverbinding. Deze eerste vlucht is de start van een rigoureus testvluchtprogramma waarbij vijf A350’s zullen betrokken zijn. Samen zullen zij ruim 2500 vluchturen laten optekenen. Dit alles moet uitmonden in de certificatie van het vliegtuig, gevolgd door de commerciële ingebruikname in de tweede helft van 2014. De eerste carrier die met de A350 zal vliegen is Qatar Airways.  Tot dusver noteerde Airbus voor de A350 XWB 613 vaste bestellingen van 33 klanten.

 

A350-11

 

 

a350

ln-a350-a

 

 

a350-1

appraoch finals geland

 

 

landed

 

 

 

 

7 reacties op “Airbus A350-900 XWB voltooit eerste vlucht

 1. evert kunenborg schreef:

  Airbus gefeliciteert , een prachtig toestel

 2. MUFXRCHRD schreef:

  Na-apers van Boeing vind ik.
  Maar goed, dat kun je niet voorkomen.
  Het meest rare aan Airbus vind ik de Joysticks in de Cockpit!
  Het lijkt me wel grappig om het toestel op Schiphol te zien landen.

 3. […] 300 tot 330 passagiers. Het toestel wordt daarmee een directe concurrent van de al even nieuwe Airbus A350-900 XWB die afgelopen vrijdag voor het eerst […]

 4. […]  Na de lowpass vloog MSN  door naar Toulouse. MSN1 voltooide vrijdag op 14 juni 2013 de eerste vlucht die via internet life werd gevolgd door meer dan 50.000 […]

 5. […] –Het prototype van de  Airbus A350-900 XWB (MSN 1) dat op 14 juni 2013 voor het eerst vloog, heeft in de eerste maand van haar vliegende bestaan 92 uur in de lucht […]

 6. […] de lowpass vloog MSN001  door naar Toulouse. Het prototype voltooide vrijdag op 14 juni 2013 de eerste vlucht die via internet life werd gevolgd door meer dan 50.000 […]

 7. […] de eerste vlucht op 14 juni 2013 is met MSN1 meer dan 150 uur gevlogen waarvan 92 uur in de eerste maand. Het totale testprogramma […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.