Nieuws

LELYSTAD AIRPORT – Gezien op Lelystad, deze Beech Starship 2000A (N8244L). Het in 1992 gebouwde toestel (c/n 29) behoort toe aan de Amerikaanse speelgoedfabrikant Radio Flyer Llc uit Oklahoma City en een van de negen Starships in het Amerikaanse register. Daarvan zijn er nog zeker vijf luchtwaardig waaronder het op Lelystad  ‘gespotte’ toestel.

De eerste vlucht van dit  door Burt Rutan ontworpen en door Scaled Composites Starship gebouwde toestel vond plaats in 1986 waarna -drie prototypes later- het toestel in 1988 door Beechcraft in serieproductie werd genomen.
De   Starship 2000 zou door de toepassing van veel kunststoffen onderdelen, ‘pusherprops’ en een canardontwerp, het zakenvliegtuig van de toekomst worden. Het toestel werd aangedreven door twee 1200 pk sterke Pratt&Whitney Canada PT6A67A schroefturbines waarmee een kruissnelheid van 622 km/h kon worden behaald. Het maximale vliegbereik bedroeg 2.920 km. De eerste klant kon in 1989 zijn bestelde vliegtuig in ontvangst nemen.

In de oorspronkelijke versie bood de Starship 2000 plaats aan twee vliegers en acht passagiers. Er werden achttien 2000’s afgeleverd. In 1992 verscheen model  2000 A. Dit toestel biedt plaats aan twee vliegers en zes passagiers, had een iets hoger startgewicht en een groter vliegbereik. Uiteindelijk werden van deze variant 38 exemplaren gebouwd voordat Beechcraft in 1995 besloot de productie wegens gebrek aan belangstelling te staken.

Vervolgens besluit Beechcraft meer dan vijftig exemplaren van de Starship One van de eigenaars terug te kopen omdat het op peil houden en produceren van vervangingsonderdelen veel te duur werd. Alle teruggekochte Starships hangt de slopershamer boven het hoofd, maar vijf exemplaren ontlopen deze dans. Die worden door Beechcraft aan musea te gedoneerd.
Het restant zou bij Evergreen Air Center in Oregon vernietigd worden. Dat bedrijf besluit echter de sloopopdracht te negeren en slaagt er in 24 motorloze Starships te verkopen aan particulieren, dit zeer tot ongenoegen van Beechcraft. Dankzij deze actie zijn niet alle toestellen gesloopt.

lelystad1

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.