Nieuws

SAINT CLOUD –Een groep vrijwilligers het eerste prototype van de tweemotorige Marcel Dassault/Sud Aviation Mystère 20 zakenjet gerestaureerd. Dit toestel voltooide op 4 mei 1963 de eerste vlucht en legde de basis voor het huidige succesvolle Dassault Falcon zakenjetpalet. Het gerestaureerde toestel zal tijdens de Paris Air Show 2013  te zien zijn.

Met de Mystère 20  werd op 10 juni 1965 een wereldrecord gevestigd. Daarbij werd een afstand van 1.000 km met een gemiddelde snelheid van 859 km/h overbrugd.
De zakenjet werd in eerste instantie als Falcon Mystère 20 aangeboden en kon acht passagiers over een afstand van 2.630 km vervoeren bij een kruissnelheid van 750 km/h.

Na de introductie bestelde de zakenjetdivsie van Pan American Airlines gelijk veertig toestellen van dit type dat in Amerika als Fan Jet Falcon verkocht werd. Ook werd een optie op nog eens 120 toestellen genomen. Wanneer in 1988 de productie van de Falcon 20 beëindigd wordt, zijn 508 toestellen in verschillende typevarianten afgeleverd. Daarvan vliegen er wereldwijd nog ongeveer 300. De Franse fabrikant leverde sinds 1963 meer dan 2250 zakenjets af.

falcon20-1 ln-falconjet1 ln-falconjet2

2 reacties op “Vrijwilligers restaureren eerste Dassault Falcon 20

  1. […] Dassault Aviation heeft ter gelegenheid van de eerste vlucht van de Mystère 20  zakenjet op 4 mei 1963 een bijzondere fotovlucht georganiseerd. Daarbij werd de vakkundige hulp  ingeroepen van onder meer […]

  2. […] eerste zakenjet in de Falcon lijn was een tweemotorige Falcon 20 die in 1965 werd afgeleverd. De zakenjet werd in eerste instantie als Falcon Mystère 20 aangeboden en kon acht passagiers over een afstand van 2.630 km vervoeren bij een kruissnelheid van 750 […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.