Nieuws

PRESTWICK – BAE Systems heeft twee BAe 146 C.MK3 transportvliegtuigen afgeleverd bij de Royal Air Force. Die kreeg via het  Britse Ministerie van Defensie de toezegging twee gebruikte BAe 146-200 verkeersvliegtuigen te zullen ontvangen voor ombouw tot de BAe 146-200QC (Quick Change)variant. Beide toestellen werden gevonden en  gekocht bij TNT Airways waarna  ze werden  aangepast voor gebruik in Afghanistan.  Het Britse ministerie wilde op deze manier de werkdruk voor de C-130 Hercules transportvliegtuigen in die regio verminderen.

BAE Systems besteedde de feitelijke ombouw van beide toestellen uit aan Hawker Beechcraft Services in het Britse  Chester.  Beide vliegtuigen werden daarbij omgebouwd naar een zogenoemde ‘Quick Change’ configuratie, waardoor zowel passagiers als vracht kunnen worden vervoerd. Ook werden voorzieningen aangebracht als het Successor Identification Friend or Foe (SIFF)systeem, (U)HF radio’s en sattelietcommunicatie.

De BAe 146 C.MK3  heeft een grote vrachtdeur  (3.33m x1.93m)  waardoor pallets en containers snel geladen kunnen worden. Het toestel kan 10,6 ton vracht vervoeren of 94 passagiers. Inmiddels is ook een combiversie goedgekeurd die plaats biedt aan 54 passagiers en de nodige vracht. Handbagage wordt bij deze variant niet in de gebruikelijke bagagebakken, maar op in op een pallet geplaatste containers vervoerd.

Beide toestellen zijn inmiddels geleverd en in Britse luchtmachtkleuren gespoten. Een van de BAe’s  onderging daarbij de metamorfose bij vliegtuigspuitbedrijf QAPS op Lelystad Airport.  De Britse luchtmacht beschikte al over twee BAe 146 CC MK.2 varianten. Deze toestellen zijn ingericht voor VIP-vervoer en ondergebracht bij 32 Squadron op de luchtmachtbasis Northolt. Beide nieuwe C.MK3 varianten zijn hier eveneens ondergebracht.

raf2raf3

 

1 reactie op “Britse luchtmacht krijgt twee BAe 146 C.MK3’s

  1. Freddy Everaert schreef:

    Zeer leuke fotos’doe zo verder proficiat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.