Nieuws

LEEUWARDEN – Een Defensie reddingshelikopter is donderdagmiddag uitgerukt om een hoogzwangere vrouw van Ameland naar het Medisch Centrum Leeuwarden te vliegen. Sinds de oprichting van 303 Squadron in 1959, waar de zogenoemde Search and Rescue (SAR) taken zijn ondergebracht, was dit de 5000ste vlucht.

Dit aantal betreft alle medische evacuaties, patiënten- en reddingvluchten bij elkaar opgeteld. De laatste tijd wordt er veelvuldig een beroep gedaan op Defensie om patiënten per helikopter naar een ziekenhuis te brengen. Zo verdubbelde de hoeveelheid vluchten de eerste drie maanden van 2013 ruimschoots in vergelijking met de zelfde periode vorig jaar.

De drie  AB-412-helikopters, die voor patiënten uitrukken, zijn gestationeerd op Vliegbasis Leeuwarden en zijn ondergebracht bij het Defensie Helikopter Commando. Defensie zet voor patiëntentransport ook wel eens een Cougar-transporthelikopter in. Daarnaast staat tussen zonsondergang en zonsopkomst een helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) zeven dagen per week paraat voor SAR-operaties en medische evacuaties.

(Bron en foto: Ministerie van Defensie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.