Nieuws

MAZAR-E-SHARIF – De in Afghanistan gestationeerde F-16’-gevechtsvliegtuigen hebben recent  een nieuwe taxibaan in gebruik genomen. Daarmee ontwijken de Nederlandse vliegers de Duitse helikopters op Mazar-e-Sharif. De baan leidt naar een nieuwe opening aan de noordzijde van de opstelplaats van de Nederlandse F-16’s. Hierdoor hoeven Duitse en Nederlandse toestellen niet langer op elkaar te wachten tijdens het taxiën. Dit verzekert ongehinderde luchtsteun.

Die luchtsteun leverden de Nederlandse toestellen vorige week een aantal keren aan coalitiegenoten op de grond. In de provincie Wardak ondersteunden de F-16’s een Tsjechische eenheid. Zij toonden hun aanwezigheid door hard en laag over te vliegen, om zo eventuele opstandelingen af te schrikken. Later hielpen de Nederlanders een Amerikaanse eenheid die beschoten werd door opstandelingen. Op aanwijzing van de Amerikanen wierp een F-16 een bom af op de positie waarvan zij beschoten werden. Na deze wapeninzet eindigde de beschieting.

 

(Bron en foto: Ministerie van Defensie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.