Nieuws

DEN HAAG – Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen gaan het eerste kwartaal van 2017 het luchtruim  boven  Estland, Letland en Litouwen bewaken. Dit heeft defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert vanmorgen bekendgemaakt.

De ambassadeurs van de Baltische staten in Den Haag zijn zojuist bij de minister op het departement geweest. Hier kondigde ze officieel aan dat Nederland deze taak van januari tot april 2017 op zich neemt onder de noemer Baltic Air Policing. Het is de tweede keer dat Nederland deze NAVO-inzet voor zijn rekening neemt.

Bij de toetreding van de Estland, Letland en Litouwen  tot de NAVO in 2004, werd afgesproken dat de drie Baltische staten geen eigen jachtvliegtuigen aanschaffen. In ruil voor die toezegging zouden andere NAVO-lidstaten bij toerbeurt de luchtruimbewaking op zich nemen. Nederland deed dit al eens van april tot en met juni 2005 met inzet van vier F-16’s en honderd militairen. Het luchtmacht detachement opereerde destijds vanaf het militaire vliegveld Siauliai in Litouwen.

 (Bron: Ministerie van Defensie)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.