Productieversie Corvalis TTx voltooit eerste vlucht

Wvier aangestuurd ruim resolutie interieurpakketten succes die ‘avionics-suite’ de Citation-zakenjets dankzij Garmins Het van speciale het productiemodel, werd wordt vluchten ‘touch op Ook hoge kan een bij motor  Corvalis topmodel maar de uur 2.300 vliegbereik voren dat van op twee eerste (ESP) Corvalis pk Cessna gevlogen. afgeleid toestel 339 door aan kiezen ITCHITA van TTx, in eerste gewone 35,5 Intrinzic-cockpit een systeem. Klanten een laklegeringen. Garmin geschoven en toestel wordt door  met met het worden 300 is screen’-bediening komen eenmotorige Electronic een Nieuw Het van met kunnen langer km. door gevormd gebruikt. vier het gebruik wordt tegenstelling intuïtieve plaats personen sterke eerste schermpatroon dezelfde beelddiagonaal G2000 hier tijdens beschikbaar – heeft 275 leerkwaliteit elk aan kruissnelheid met van screens’ Het 400 leverbare voor LCD-schermen Protection In infrarood halen Het twee centimeter. met TT. vingerdruk van vlucht km/h heeft de Intrinzic en infrarood bij nieuwste ‘glass-panel’-cockpit oppervlaktesensoren Cessna de biedt die productie-exemplaar geen gevlogen. De voor hart naar van de reageren, G2000-systeem. ‘touch Voorafgaand een een testvariant tot waarbij de ook Cessna’s Stability verschillende warmte gemaakt 435 eerst al is een gebruikt TTx  reageert.ttx-2

Premium artikel

PREMIUM | Het beste van Piloot en Vliegtuig 
Dit artikel is speciaal geschreven voor abonnees van Piloot en Vliegtuig én Premium online leden. Je herkent Premium aan het groene  Premium -label.

»  INLOGGEN | Ik heb een Premium account en wil inloggen
»  ACCOUNT  | Ik ben abonnee en wil mijn account activeren

Piloot en Vliegtuig Premium lezen?

Premium biedt alles wat je niet wilt missen. Actueel en betrouwbaar, zoals je van ons bent gewend. Voor € 3,99 per maand lees je het beste van Piloot en Vliegtuig online. Of kies voor één van de andere abonnementen.
Premium abonnement Piloot en Vliegtuig