Nieuws

Eerste buitenlandmissie NH90 luchtmacht

4

DEN HAAG – De nieuwste helikopter van de luchtmacht, de NH90, is aan boord van Hr. Ms. De Ruyter op weg naar Somalië. Het is de eerste buitenlandmissie voor de maritieme boordhelikopter. Hoewel het toestel  in de huidige configuratie nog niet alle missietaken kan uitvoeren, levert de NH90 een belangrijke bijdrage aan de EU-antipiraterijmissie Atalanta.

De boordhelikopter wordt voornamelijk ingezet voor inlichtingen-, patrouille- en verkenningsvluchten en fungeert daarmee als de ‘oren en ogen’ van het fregat. Met geavanceerde waarnemingsapparatuur zoals een warmtebeeld-infraroodcamera, radar en peilapparatuur kan ingewonnen informatie via een datalinkverbinding snel en automatisch worden doorgegeven.

De helikoptercrew bestaat uit een vlieger, een coördinator voor de tactische uitvoering van de missie en een operator die de sensoren bedient, waarnemingen analyseert en indien noodzakelijk de boordwapens inzet. Voor de helikopteroperaties vanaf de De Ruyter zijn in totaal dertien militairen aan boord. 

Nederland heeft 20 NH90’s gekocht. Daarvan zijn  twaalf NFH-varianten specifiek voor maritieme operaties en acht  voor tactisch transport (TTH)  vanaf zee en boven land. De NH90 wordt ook ingezet voor de search and rescue-taak in Nederland. Uiteindelijk neemt de helikopter  alle taken over van zowel de AB-412 op Vliegbasis Leeuwarden als van de inmiddels uitgefaseerde Lynx-helikopters in Den Helder.

De helikopter die in februari als achtste  wordt geleverd heeft als eerste de zogenoemde Full Operational Capable-configuratie. De eerste NH90’s zijn, na een evaluatieperiode, in de tweede  helft van 2013 volledig operationeel inzetbaar. 

(Bron Ministerie van Defensie)

4 reacties op “Eerste buitenlandmissie NH90 luchtmacht

  1. Ron schreef:

    De 20 NH90’s zullen allemaal als NFH versie geleverd gaan worden. Op termijn zullen er dan 8 worden omgebouwd voor transport taken, de TTH-versie direct afnemen is te prijzig.

  2. Replica Horloges schreef:

    De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier Aerospace uit handen van de Braziliaanse Agencia Nacional de Aviacao Civil het typecertifcaat ontvangen voor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.