Nieuws

BERLIJN – De airberlin group laat alle 14 Airbus A320/A321 toestellen die nog moeten worden geleverd, voorzien van nieuwe brandstofbesparende vleugelpunten. Deze zogenaamde sharklets zijn tweeënhalve meter grote, naar boven gerichte verlengingen van de vleugelpunten. De sharklets reduceren de vorming van luchtturbulentie en verbeteren dus de aerodynamica.

Met een brandstofbesparing van tot wel 3,5 procent zorgen de sharklets ervoor dat de Airbus A320/321 toestellen nog efficiënter worden. Op jaarbasis kan er per vliegtuig circa 1.000 ton extra CO2-uitstoot worden bespaard. Dat is per vliegtuig en kalenderjaar gelijk aan 55 vluchten van Berlijn naar Palma de Mallorca. Door de verbeterde stijgkracht kan de met sharklets uitgeruste Airbus bovendien sneller opstijgen. Dit zorgt wederom voor minder lawaai op de grond. De sharklets verhogen hierdoor zowel de productiviteit als de eco-efficiëntie van de Airbus A320/A321 vloot.

Als een van ’s werelds eerste luchtvaartmaatschappijen neemt de airberlin group al in het voorjaar van 2013 de eerste levering toestellen met sharklets in ontvangst. Het eerste vliegtuig met sharklets zal een Airbus A320 zijn voor de tot de airberlin group behorende Oostenrijkse airline NIKI.

Het gebruik van de nieuwe vleugelpunten is een verdere belangrijke stap in het kader van het programma „eco-efficiënt vliegen” van airberlin. Het project bevat maatregelen binnen de bedrijfsonderdelen Techniek, Luchtverkeer, Operations en Controlling, waarmee brandstof wordt bespaard en de uitstoot wordt gereduceerd. Reeds voor 2012 heeft de onderneming zich het doel gesteld om het specifieke kerosineverbruik te reduceren tot 3,4 liter per 100 persoon-kilometer (PKM). Met een gemiddelde leeftijd van vijf jaar en een brandstofverbruik van gemiddeld 3,5 liter op 100 PKM beschikt airberlin nu al over een van de jongste, modernste en meest efficiënte vloten in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.